Wykonanie
Te efektowne paszteciki z
ciasta francuskiego, z farszem z
kapusty i
grzybów, z całą pewnością pięknie będą się prezentować na wigilijnym
stole. Farsz można zrobić nawet kilka dni wcześniej - wtedy przygotowanie pasztecików na tę wyjątkową kolację będzie ekspresowe.
Składniki:2 płaty
ciasta francuskiegoFarsz:0,5 kg
kapusty kiszonej15-20 kapeluszy
suszonych prawdziwków lub podgrzybków4 duże
cebule2 ząbki
czosnku5 łyżek
oleju2
liście laurowesól,
pieprz do smakuDodatkowo:
mleko do posmarowania ciastanasiona
czarnuszkiPrzygotowanie:Farsz:Na kilka godzin przed gotowaniem moczę
grzyby w 1,5 szklance gorącej
wody. Jeśli
kapusta jest bardzo kwaśna, płuczę ją w zimnej wodzie. Przekładam
kapustę do garnka, wlewam
wodę pozostałą po moczeniu
grzybów, dokładam
liście laurowe i gotuję pół godziny. W tym czasie siekam drobno
grzyby. Obrane
cebule kroję w półplastry, przekładam na patelnię z 2 łyżkami
oleju, lekko
solę i na małym ogniu smażę pod przykryciem ok. 10 minut, do zeszklenia. Odcedzam
kapustę (
woda już nie będzie potrzebna), dolewam do niej 3 łyżki
oleju, przekładam podsmażoną
cebule i posiekane
grzyby oraz
czosnek, doprawiam
solą i sporą ilością
pieprzu. Duszę jeszcze razem ok. 30 minut.Płat ciasta kroję w paski szerokości 10 cm, zaznaczam delikatnie środek paska, na jednej połowie układam łyżkę farszu. Na drugiej robię 5 nacięć, jak na zdjęciu. Smaruję
wodą brzegi kawałka z
ciastem i składam obie połowy, sklejając brzegi. Przekładam paski ciasta, jak na zdjęciu. Przed pieczeniem smaruję paszteciki
mlekiem i posypuję np.
czarnuszką. Piekę ok. 20 minut w temperaturze 220 stopni C.Przepis autorski.