ßßß Cookit - przepis na Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami

Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami

nazwa

Wykonanie

Te efektowne paszteciki z ciasta francuskiego, z farszem z kapusty i grzybów, z całą pewnością pięknie będą się prezentować na wigilijnym stole. Farsz można zrobić nawet kilka dni wcześniej - wtedy przygotowanie pasztecików na tę wyjątkową kolację będzie ekspresowe.
Składniki:
2 płaty ciasta francuskiego
Farsz:
0,5 kg kapusty kiszonej
15-20 kapeluszy suszonych prawdziwków lub podgrzybków
4 duże cebule
2 ząbki czosnku
5 łyżek oleju
2 liście laurowe
sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
mleko do posmarowania ciasta
nasiona czarnuszki
Przygotowanie:
Farsz:
Na kilka godzin przed gotowaniem moczę grzyby w 1,5 szklance gorącej wody. Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna, płuczę ją w zimnej wodzie. Przekładam kapustę do garnka, wlewam wodę pozostałą po moczeniu grzybów, dokładam liście laurowe i gotuję pół godziny. W tym czasie siekam drobno grzyby. Obrane cebule kroję w półplastry, przekładam na patelnię z 2 łyżkami oleju, lekko solę i na małym ogniu smażę pod przykryciem ok. 10 minut, do zeszklenia. Odcedzam kapustę (woda już nie będzie potrzebna), dolewam do niej 3 łyżki oleju, przekładam podsmażoną cebule i posiekane grzyby oraz czosnek, doprawiam solą i sporą ilością pieprzu. Duszę jeszcze razem ok. 30 minut.
Płat ciasta kroję w paski szerokości 10 cm, zaznaczam delikatnie środek paska, na jednej połowie układam łyżkę farszu. Na drugiej robię 5 nacięć, jak na zdjęciu. Smaruję wodą brzegi kawałka z ciastem i składam obie połowy, sklejając brzegi. Przekładam paski ciasta, jak na zdjęciu. Przed pieczeniem smaruję paszteciki mlekiem i posypuję np. czarnuszką. Piekę ok. 20 minut w temperaturze 220 stopni C.
Przepis autorski.
Źródło:http://sio-smutki.blogspot.com/2014/12/paszteciki-z-ciasta-francuskiego-z.html