Wykonanie
Kapuśniaczkisobota, 10 Marzec 2012, autor: blue_megi, 12 Komentarzy »Rewelacyjne na ciepło, prosto z piekarnika. Jak smakują na zimno jeszcze nie miałam okazji się przekonaćDobry pomysł, jeśli zostanie nam jakaś resztka
kapusty z obiadu.Składniki:250 g
kiszonej kapustygarść
suszonych grzybów1
cebulałyżka
olejuciasto francuskie (gotowe – 1 szt.)
pieprzsólżółtkołyżka
mlekaDzień wcześniej namaczamy
grzyby.
Cebulę drobno kroimy. W rondlu rozgrzewamy
olej i szklimy
cebulę. Dodajemy pokrojoną
kapustę i
grzyby. Zalewamy
wodą, w której moczyły się
grzyby. Dusimy, dolewając w miarę potrzeby
wody, aż
kapusta zmięknie. Odparowujemy nadmiar
wody. Odstawiamy do wystygnięcia.Płat
ciasta francuskiego kroimy na 4 części. Każdą część smarujemy porcją
kapusty i zwijamy w rulon. Kładziemy na blaszce przykrytej papierem do pieczenia. Nacinamy wierzch w poprzek, trzy lub cztery
razy.
Żółtko roztrzepujemy z łyżką
mleka i smarujemy nim wierzch ciasta. Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku, aż ładnie się zrumienią.