Wykonanie
Przypuszczam, że każdy kto lubi gotować ma swój sposób na
sos pomidorowy. Ciekawa jestem, jak go przygotowujecie?Ten sos, na który przepis jest niżej, wykorzystuję zazwyczaj do pizzy i wszelkiego rodzaju zapiekanek. Jest pikantny i ma przyjemny
winny posmak dzięki użyciu kremu balsamico.



Składniki:150 g. dobrej jakości
koncentratu pomidorowego1 spora
cebula1 łyżka
oleju0,5 łyżeczki
miodu0,5 łyżeczki mielonej
słodkiej papryki1 łyżeczka kremu
octowego balsamico (ciemnego)2 ząbki
czosnku3-4 łyżki
wodyPrzyprawy:
tymianekoreganoszczypta
gałki muszkatołowejsól,
pieprz do smakuPrzygotowanie:Obraną
cebulę ścieram na tarce lub bardzo drobno siekam, lekko
solę, przekładam na patelnię z
olejem i duszę pod przykryciem, aż się zeszkli i będzie miękka. Do rondelka przekładam koncentrat i kilka łyżek
wody, dodaję
miód, przeciśnięty przez praskę
czosnek i
paprykę, podgrzewam razem mieszając, po czym dodaję
cebulę razem z
olejem z patelni. Duszę na bardzo wolnym ogniu ok. 5 minut. Doprawiam
gałką muszkatołową,
ziołami,
solą i
pieprzem, dodaję krem balscamico i jeszcze chwilę razem podgrzewam.Przepis autorski.