Wykonanie
Moja dzisiejsza propozycja na obiad jest lekka, bezmięsna, ale zapewniam Was że bardzo sycąca i pyszna. Współpraca ze sklepem nasushi.pl bardzo mnie inspiruje :) Mam wielką ochotę na kuchnię orientalną i nowe smaki:) Nie byłabym jednak sobą, gdybym korzystała z gotowych przepisów, więc oczywiście wymyśliłam coś swojego :) Są tu w
sumie trzy podstawowe składniki:
kapusta pekińska,
tofu i
makaron naleśnikowy, który sama wcześniej zrobiłam. Może mój pomysł Was także zachęci do takich wariacji?

Składniki:200 g.
tofu3 łyżki jasnego
sosu sojowego3 łyżki ciemnego
sosu sojowego1/2 średniej
kapusty pekińskiej1 łyżka białego
sezamu2 ząbki
czosnku2,5 łyżki
oleju rzepakowegokilka kropli
oleju arachidowego
Makaron:2
żółtka1 łyżka
mąki pszennejkilka łyżek
mleka sojowegoszczypta
soli1 łyżeczka czarnego
sezamuodrobina
oleju do posmarowania patelniPrzygotowanie:
Tofu kroję w kostkę i marynuję w jasnym
sosie sojowym.Ze składników na
makaron robię ciasto o dość gęstej konsystencji. Dużą patelnię smaruję
olejem, smażę cienkiego naleśnika. Zwijam go w rulon i kroję na cienkie plastry. Rozwijam plastry, by powstał długi
makaron.Na dno rozgrzanego woka wylewam 2 łyżki
oleju,wrzucam pokrojoną w słupki
kapustę, pokrojony w plasterki
czosnek i biały
sezam, smażę kilka minut mieszając,aż
kapusta zmięknie. Zdejmuję ją w patelni, wycieram patelnię ręcznikiem , wlewam łyżeczkę
oleju i wrzucam odsączone
tofu. Smażę je kilka minut, aż się zrumieni, po czym dolewam odlaną marynatę razem z ciemnym
sosem sojowym. Smażę jeszcze chwilę do odparowania płynów. Dokładam
kapustę i
makaron, posypuję czarnym
sezamem. Podaję gorące z
sosem słodko-kwaśnym.Przepis autorski.




