ßßß Cookit - przepis na Jak przechowywaďż˝ czosnek na zimďż˝?

Jak przechowywaďż˝ czosnek na zimďż˝?

nazwa

Wykonanie

Od trzech lat nie kupiłam czosnku, sama go zaczęłam sadzić. Najpierw na próbę kilka ziarenek, a od dwóch sezonów już sadzę jesienią tyle czosnku, żeby mi starczyło do następnego roku. Czosnek wykopuję w lipcu i używam go dosłownie do wszystkiego, a zwłaszcza do przetworów na zimę. Tak koło listopada z czosnku który mi został robię selekcję. Czyli oddzielam ząbki czosnku i część sadzę na zimę, by mieć na następny rok, resztę czosnku przerabiam do przechowania.
Składniki na czosnek na zimę:
Kilkanaście główek czosnku
olej rzepakowy (ja na dwa litrowe słoik z czosnkiem wykorzystałam 1 l oleju)
Przygotowanie czosnku na zimę.
Ząbki czosnku obieramy. Obrany czosnek przesypuje do litrowego słoika i zalewam olejem rzepakowym. Słoik zakręcam i chowam do lodówki. Czosnek jest od razu gotowy do użycia. Jak potrzebuję dodać czosnku do zupy to po prostu płukam go w ciepłej wodzie i gotowe. Tak przygotowany czosnek wykorzystuję zima do sałatek i wszelakich sosów. A olej o cudnym aromacie czosnku wykorzystuje do smażenia mięsa.
Źródło:http://magicznakuchnia.blox.pl/2016/11/Jak-przechowywac-czosnek-na-zime.html