Wykonanie
Zostało mi trochę
surowej szynki wieprzowej po kolejnej domowej
wędlince, o której opowiem na blogu jutro. Przygotowałam więc pieczeń, bo to bardzo wygodny sposób przygotowania smacznego
mięsa na obiad :) Podana z
ziemniakami, surówką i sosem - obiad pierwsza klasa :)


Składniki:1 kg
szynki wieprzowej2
jabłka3 ząbki
czosnku + kilka dodatkowo do pieczenia1 łyżeczka
miodu1,5 łyżeczki
soli1 łyżka suszonego
majerankupieprz1-2 łyżki
olejukilka łyżek
wody (lub np.
czerwonego wina)Przygotowanie:W moździerzu rozcieram 3 obrane ząbki
czosnku z
solą, dodaję
majeranek, mieszam z
miodem i
pieprzem - tak powstałą pastą dokładnie nacieram umytą i dokładnie osuszoną
szynkę na dzień przed pieczeniem. Po nocy spędzonej w lodówce obsmażam
szynkę z każdej strony na rumiano na łyżce-dwóch
oleju, po czym przekładam ją do rękawa do pieczenia, układając obok ćwiartki
jabłek i całe, nieobierane ząbki
czosnku. Do rękawa dolewam łyżkę
oleju i kilka łyżek
wody (lub
wina). Piekę w temperaturze 200 stopni C. przez 90 minut. Podaję pokrojoną w plastry, razem z
ziemniakami i warzywami, z sosem który wytworzył się w trakcie pieczenia.Przepis autorski.
