Wykonanie
Chleb nam się skończył,
będę go dziś piekła, ale za to mam śniadanie bardzo luksusowe, bo pączki :) Szybkie, bardzo łatwe do przygotowania pączusie
serowe. Z
dżemem truskawkowym smakują niebiańsko!



Składniki:2 szklanki
maki pszennejszczypta
soli1,5 szklanki gładkiego
twarogu (z wiaderka)3 łyżki gęstej, kwaśnej
śmietany0,5 szklanki
cukru pudru3 łyżki
cukru waniliowego2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżka
spirytusuolej do smażeniaPrzygotowanie:Wszystkie składniki ciasta wstępnie zagniatam w misce, po czym przekładam na stolnicę i wyrabiam chwilę, by powstało gładkie, jednolite, dość miękkie ciasto. W razie potrzeby troszkę podsypuję
mąką. Rozgrzewam
olej (na głębokość ok. 4 cm) w garnku - gdy na dnie garnka zaczynają tworzyć się widoczne smugi, temperatura powinna być już odpowiednia.Ciasto dzielę na 3 części i każdą wałkuję na grubość ok. 1 cm, po czym nożykiem do pizzy dzielę je na dowolne kształty ( u mnie kwadraty wielkości 3x3 cm). Smażę po kilka pączków ( po wypłynięciu każdego od razu przewracam go drewnianym patyczkiem na drugą stronę, wtedy nie będzie pękał). Usmażone pączki wyjmuje łyżką cedzakową na talerz z ręcznikiem papierowym, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Podaję z
dżemem lub
cukrem pudrem.Przepis autorski.