Wykonanie
Lubię i dość często wykorzystuję gotowe
śledzie w korzennej marynacie. Wystarczy połączyć je z
jogurtem i dowolnymi warzywami i praktycznie mamy gotową
sałatkę.Dziś przygotowałam jednak inną wersję; dość tradycyjne połączenie
śledzi,
kiszonego ogórka i gotowanych
ziemniaków, czyli sałatki którą czasami podaję na ciepło, odmieniłam dodatkiem świeżego
oregano,
pora i przede wszystkim - bardzo delikatnego w smaku
sosu musztardowego, z wyraźnie korzenną nutką. Do jego przygotowania wykorzystałam do niego świetnej jakości
musztardę sarepską firmy Develey .
Sos jest dzięki niej leciuchno ostry a jednocześnie cudownie aksamitny.Smak tej sałatki zaskoczył mnie bardzo pozytywnie, koniecznie dodajcie do niej gałązki
oregano, świetnie wszystko łączy w całość.


Składniki na 2 porcje:3 ugotowane, obrane
ziemniaki (małe)3 płaty
śledzi w zalewie korzennej1
czerwona cebula1 mały
kiszony ogórek2 cm jasnej części
pora, pokrojone w cieniutkie plasterkikilka gałązek młodego
oreganoSos:5 łyżek
oliwy2 łyżki lekko gazowanej
wody mineralnej1 łyżeczka
musztardy sarepskiej z firmy Develeyszczypta
cynamonu (minimalna)szczypta mielonych
goździków (minimalna)szczypta
cukruDodatkowo:
chili w płatkachPrzygotowane:Obrane
ziemniaki kroję w niewielkie ósemki, płaty
śledzia kroję w paseczki. Układam je naprzemiennie na półmisku.
Cebulę kroję na cieniutkie plasterki i rozdzielam na pojedyncze części, układam na ziemniakach i śledziach, następnie posypuję plasterkami
pora. całość delikatnie oprószam bardzo drobno posiekanym
ogórkiem.Składniki sosu energicznie mieszam w zakręconym słoiczku, po czym polewam całość sałatki. Układam na górze gałązki
oregano i posypuje
płatkami chili.Przepis autorski.

