ßßß Cookit - przepis na CHUTNEY Z SUSZONYCH ŚLIWEK

CHUTNEY Z SUSZONYCH ŚLIWEK

nazwa

Wykonanie

Wyrazisty w smaku, słodko-kwaśny, z dobrze wyczuwalną ostrą nutą!
Idealny dodatek do serów, pasztetów lub pieczonego drobiu :)
Składniki: (na około 300 ml)
1 mała czerwona cebula
250 g suszonych śliwek (bez pestek)
1/2 szklanki wrzątku
1/2-1 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki chilli w proszku
1 łyżka tartego świeżego imbiru
4 goździki
2 łyżki octu balsamicznego
sok z 1/2 cytryny
2 łyżki oliwy
2-4 łyżki syropu z agawy (opcjonalnie, w zależności od smaku; ja nie dodałam w ogóle, bo śliwki były wystarczająco słodkie)
Wykonanie:
Suszone śliwki włożyć do małego rondla, zalać wrzątkiem (1/2 szklanki) i gotować pod przykryciem, na małym ogniu przez około 10-15 minut, do czasu aż zaczną się rozpadać.
W garnku (najlepiej o nieprzywierającej powierzchni) rozgrzać 2 łyżki oliwy i zeszklić drobno posiekaną cebulę. Dodać rozgotowane śliwki (wraz z płynem), utarty imbir, goździki, chilli, 1/2 łyżeczki cynamonu oraz ocet balsamiczny. Dusić na średnim ogniu do czasu aż utworzy się gęsta konfitura. W czasie duszenia stopniowo doprawiać do smaku sokiem z cytryny, syropem z agawy oraz ewentualnie większą ilością cynamonu.
Schłodzić. Podawać jako dodatek do serów, pasztetów oraz pieczonego drobiu.
Smacznego :)
Źródło:http://lepszysmak.wordpress.com/2012/12/28/chutney-z-suszonych-sliwek