Wykonanie

Wyrazisty w smaku, słodko-kwaśny, z dobrze wyczuwalną ostrą nutą!Idealny dodatek do
serów, pasztetów lub pieczonego drobiu :)Składniki: (na około 300 ml)1 mała
czerwona cebula250 g suszonych
śliwek (bez pestek)1/2 szklanki wrzątku1/2-1 łyżeczki
cynamonu1/4 łyżeczki
chilli w proszku1 łyżka tartego świeżego
imbiru4
goździki2 łyżki
octu balsamicznegosok z 1/2
cytryny2 łyżki
oliwy2-4 łyżki
syropu z agawy (opcjonalnie, w zależności od smaku; ja nie dodałam w ogóle, bo
śliwki były wystarczająco słodkie)Wykonanie:
Suszone śliwki włożyć do małego rondla, zalać wrzątkiem (1/2 szklanki) i gotować pod przykryciem, na małym ogniu przez około 10-15 minut, do czasu aż zaczną się rozpadać.W garnku (najlepiej o nieprzywierającej powierzchni) rozgrzać 2 łyżki
oliwy i zeszklić drobno posiekaną
cebulę. Dodać rozgotowane
śliwki (wraz z płynem), utarty
imbir,
goździki,
chilli, 1/2 łyżeczki
cynamonu oraz
ocet balsamiczny. Dusić na średnim ogniu do czasu aż utworzy się gęsta
konfitura. W czasie duszenia stopniowo doprawiać do smaku
sokiem z cytryny,
syropem z agawy oraz ewentualnie większą ilością
cynamonu.Schłodzić. Podawać jako dodatek do
serów, pasztetów oraz pieczonego drobiu.Smacznego :)