Wykonanie
W ostatnią sobotę
brałam udział w łódzkim Eko Targu - przygotowałam na tę okazję m.in. ten chutney. Sprzedał się bardzo dobrze, ale został mi jeden słoik;) Na szczęście, bo jest taki dobry! Aromatyczny i bogaty w smaku, dzięki dodatkowi
octu balsamicznego,
czerwonej cebuli,
brązowego cukru,
czerwonego wina,
korzennych przypraw i tych trochę ostrzejszych, jak
chili i
pieprz. Doskonale pasuje do
serów i
mięsa, ale jest tak pyszny, że oczywiście można go też jeść samego;) Serdecznie polecam ten przepis. Warto przekonać się do tego typu
przetworów, bo to świetny sposób na skorzystanie z sezonu np. na
śliwki.- 1,5kg
śliwek(mieszanych: węgierek i innych)- 250g
rodzynek- 3 duże
czerwone cebule- 150g zwykłego
cukru- 100g ciemnego
cukru trzcinowego- 3 łyżki
octu balsamicznego- 3 łyżki
octu jabłkowego- 200ml
wytrawnego czerwonego wina- 1 łyżeczka
kardamonu- 1/2 łyżeczki
cynamonu- 1/2
chili w proszku- 1 łyżeczka
imbiru- 1/4 łyżeczki
pieprzu- 1/4 łyżeczki mielonych
goździków- szczypta
soli1) Umyć i osuszyć
śliwki, pozbawić je pestek i pokroić na małe kawałki.2) Wymieszać je w dużym garnku o grubym dnie z
rodzynkami,drobno posiekaną
cebulą i resztą składników.3) Gotować na wolnym ogniu, często mieszając, przez ok. 1 1/2 godziny lub do zgęstnienia.4) Przelać do wyparzonych słoików, mocno zakręcić i zapasteryzować, ja zrobiłam to w piekarniku.Czas przygotowania: 2 godzinyPorcja na 4 słoiki 0,3l i 1 trochę mniejszy