Wykonanie
Mam dziś dla Was przepis na pizzę z
tuńczykiem i
kukurydzą, na cieście z
proszkiem do pieczenia, całkiem odmiennym w smaku od
drożdżowego. Chciałam by była konkretna w smaku, dlatego do sosu użyłam pikantnego,
meksykańskiego sosu Chipotle mielone słodkie, z dodatkiem
brązowego cukru trzcinowego, który nadaje mu lekko słodki posmak. Sos kupicie tam, gdzie wszystko co meksykańskie :) Czyli w sklepie Arriba, zapraszam!



Składniki:2 szklanki
mąki pszennej1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia0,5 łyżeczki
soli1 płaska łyżeczka
miodu1 łyżka
suszonego oregano3/4 szklanki
mleka1/3 szklanki
oliwyDodatki:3 łyżki
kukurydzy z puszkipuszka
tuńczyka w sosie własnym100 g. tartej
mozzarelli0,5 posiekanej zielonej
papryczki chilikawałek posiekanej słodkiej
czerwonej paprykitroszkę
mleka do posmarowania brzegów ciastaSos:0,5 puszki
pomidorów (bez skórki, w
sosie pomidorowym)1 łyżeczka sosu Chipotle mielone słodkie z dodatkiem
brązowego cukru trzcinowego (sklep)Przygotowanie:Do miski wsypuję suche składniki:
mąkę,
oregano,
sól i
proszek do pieczenia. Mieszam
mleko z
miodem i wlewam do miski, dolewam
oliwę i mieszam (najpierw łyżką,
potem dłonią) do połączenia się składników. Ciasto wyrabiam ok. 10 minut, aż będzie zupełnie gładkie, nie będzie kleiło się do ścianek miski (zaczną się na nim tworzyć pęcherzyki).
Pomidory (z
sosem pomidorowym) lekko siekam, o ile są w całości, dodaję sos chipotle mielone słodkie , doprawiam
solą. Odsączam
tuńczyka na sicie, podobnie
kukurydzę.Ciasto rozwałkowuję na kształt koła, przenoszę je na natłuszczoną (ważne)
oliwą blachę, smaruję sosem, wykładam resztę składników. Brzegi pizzy smaruję
mlekiem.piekę 25-30 minut w temperaturze 210 stopni C.Przepis autorski.



