ßßß Cookit - przepis na Czerwona kapusta na ciepło, zasmażana z żurawiną i miodem

Czerwona kapusta na ciepło, zasmażana z żurawiną i miodem

nazwa

Wykonanie

Jeśli zostanie nam czerwona kapusta np. po przygotowaniu surówki, warto przygotować z niej bardzo smaczną, zasmażaną wersję: lekko słodką ale jednocześnie pikantną. Miód i żurawina świetnie kontrastują tu z czosnkiem i czarnym pieprzem.
Składniki:
0,5 niedużej główki czerwonej kapusty
1,5 litra wody
1 łyżka octu
1 średnia cebula
1 duży ząbek czosnku
2 łyżki oleju
0,5 szklanki mleka
1 płaska łyżeczka miodu
2 łyżki suszonej żurawiny
1 łyżka mąki pszennej
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Kapustę kroję w niewielkie kawałki i wrzucam do garnka, zalewam wrzącą wodą z octem, gotuję ok. 8 minut. Odcedzam dokładnie kapustę.
Na patelni rozgrzewam olej i wrzucam posiekaną cebulę, oprószam ją solą i pod przykryciem lekko duszę aż się zeszkli. Dodaję mąkę, robię jasną zasmażkę, po czym dokładam kapustę i dolewam mleko. Mieszam, dodaję żurawinę, miód, przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiam solą i pieprzem, duszę jeszcze razem na niewielkim ogniu (pod pokrywką) ok. 10 minut. Podaję na gorąco jako dodatek do mięsa.
Przepis autorski.
Źródło:http://sio-smutki.blogspot.com/2014/10/czerwona-kapusta-na-ciepo-zasmazana-z.html