Wykonanie
Jeśli zostanie nam
czerwona kapusta np. po przygotowaniu surówki, warto przygotować z niej bardzo smaczną, zasmażaną wersję: lekko słodką ale jednocześnie pikantną.
Miód i
żurawina świetnie kontrastują tu z
czosnkiem i
czarnym pieprzem.


Składniki:0,5 niedużej główki
czerwonej kapusty1,5 litra
wody1 łyżka
octu1 średnia
cebula1 duży ząbek
czosnku2 łyżki
oleju0,5 szklanki
mleka1 płaska łyżeczka
miodu2 łyżki
suszonej żurawiny1 łyżka
mąki pszennejsól,
pieprz do smakuPrzygotowanie:
Kapustę kroję w niewielkie kawałki i wrzucam do garnka, zalewam wrzącą
wodą z
octem, gotuję ok. 8 minut. Odcedzam dokładnie
kapustę.Na patelni rozgrzewam
olej i wrzucam posiekaną
cebulę, oprószam ją
solą i pod przykryciem lekko duszę aż się zeszkli. Dodaję
mąkę, robię jasną zasmażkę, po czym dokładam
kapustę i dolewam
mleko. Mieszam, dodaję
żurawinę,
miód, przeciśnięty przez praskę
czosnek, doprawiam
solą i
pieprzem, duszę jeszcze razem na niewielkim ogniu (pod pokrywką) ok. 10 minut. Podaję na gorąco jako dodatek do
mięsa.Przepis autorski.

