Wykonanie
Zaczynam sezon
dyniowy :) Będzie dłuuugi, bo to jedno z moich ukochanych warzyw. Przygotowałam delikatne placuszki ze słodkiej dyni i równie słodkiej, duszonej
cebuli, a żeby aż tak słodko nie było, znajdziecie w nich jeszcze
szczypior i
majeranek. Są świetne, smakowały mi bardzo z
jogurtem greckim. Łatwy, tani, pyszny obiad.Zapraszam też na:placki warzywneplacuszki z
kalafiora i
twarożkuplacuszki
pieczarkowe


Składniki na 6-8 dużych placków:3 duże białe
cebule3/4 szklanki dyni startej na grubych oczkachkilka gałązek
szczypiorku1 łyżeczka suszonego
majeranku1
jajko3 łyżki
mąki pszennejsól,
pieprzolej do smażeniaPrzygotowanie:Obrane
cebule kroję w plastry, na łyżeczce
oleju - na niewielkim ogniu duszę ją pod przykryciem, aż się zeszkli, będzie miękka i słodka.
Szczypiorek siekam średnio drobno, wsypuję do miski, dodaję startą
dynię,
jajko,
mąkę,
majeranek i uduszoną
cebulę. Mieszam dokładnie, doprawiam
solą i
pieprzem. Smażę duże, podłużne placki z obu stron na rumiano. Podaję z porcją gęstego
jogurtu.Przepis autorski.



