Trudno oprzeć się tak apetycznej rumianej skórce :) Pod tą chrupiącą skórką kryje się wyjątkowo delikatne mięso, bo kurczak spędził noc w jogurtowo- cytrynowej marynacie. Mówię Wam - jest wyjątkowy !Składniki :4 udka z kurczaka100 g. jogurtu naturalnego1 łyżeczka ciemnego cukru5 ząbków czosnkukilka gałązek macierzanki/tymiankuskórka z 1/2 cytryny1,5 łyżki soli1/2 łyżeczka czarnego pieprzukilka łyżek olejususzone chili w płatkachPrzygotowanie:Do jogurtu dodaję: przeciśnięty przez praskę czosnek, cukier, sól, startą skórkę cytrynową i pieprz. Nacieram dokładnie kurczaka i pozostawiam go na noc w lodówce. Na dno blachy wylewam kilka łyżek oleju, układam kurczaka, posypuję go pieprzem, chili i listkami macierzanki. Piekę go w temperaturze 200 stopni C. przez ok. 70 minut.Przepis autorski.