Wykonanie
Czasami na śniadanie przygotowuję omlet taki jak dziś, tyle że z różnymi warzywami. Nawet na zimno jest bardzo smaczny, a dostarcza energii na wiele godzin, więc warto pokusić się o przygotowanie go jako 2-go śniadania do pracy.


Składniki :5
jajek1/2 szklanki
mąki owsianej1/3 szklanki
mąki żytniej2 małe
cukinieok. 3-4 cm posiekanej
kapusty pekińskiejpęczek
szczypiorku4 łyżki ciemnego
sosu sojowegoszczypta
soliczarny świeżo mielony
pieprz2-3 łyżki
olejuPrzygotowanie:
Cukinie myję i kroję w cienkie plasterki, lekko
solę. Do garnka z grubym dnem wlewam łyżkę
oleju, wrzucam
cukinię i pod pokrywką smażę, mieszając, przez ok. 5 minut- by się zeszkliła. Odstawiam do przestygnięcia. Do miski wbijam
jajka, roztrzepuję je widelcem, dolewam
sos sojowy i stopniowo dodaję obie
mąki. Mieszam dokładnie.
Szczypiorek siekam drobno i dodaję do ciasta. Dokładam
cukinię i
kapustę, mieszam, doprawiam
pieprzem i ewentualnie
solą (uwaga,
sos sojowy jest słony). Do garnka w którym smażyła się
cukinia wlewam łyżkę
oleju, rozgrzewam go i wylewam całe ciasto (na grubość kilku centymetrów). Przykrywam garnek i na niewielkim ogniu smażę, nie mieszając, 25 minut z jednej strony (lekko drewnianą
łopatką oddzielam boli od ścinek garnka). Po tym czasie energicznym ruchem odwracam garnek, by omlet pozostał na pokrywce usmażoną stroną do góry i za pomocą
łopatki delikatnie zsuwam go znowu do garnka - uprzednio znów wlewam łyżkę
oleju. Smażę jeszcze ok. 10 minut. Przekładam na talerz i dzielę na kawałki jak tort.Przepis autorski.