Wykonanie
cukinia w tym toku wyjątkowo obrodziła :)Robiłam z niej już wiele potraw: pasztet, nadziewaną, smażoną, ale ostatnio zajadam się tymi placuszkami.potrzebne składniki:1 spora
cukinia,100g
żółtego sera (a że jestem seroholikiem zawsze dodaję więcej),1
jajko,2 ząbki
czosnku,
szczypiorek (lub inne
zioła wg uznania),
sól,
pieprz,
mąka (ile zabierze),
olej do smażenia.
Cukinię obieramy ze skórki, wydrążamy pestki.
Cukinię i
ser ścieramy na drobnych oczkach tarki (tych samych, na których ścieramy
ziemniaki na placki ziemniaczane), dodajemy przeciśnięty przez praskę
czosnek, posiekany
szczypiorek,
jajko,
przyprawy i
mąkę (
mąki dodajemy tyle, aby ciasto miało taką samą konsystencję, jak to na plaski ziemniaczane).Wykładamy łyżką na dobrze rozgrzany
olej formując niewielkie placuszki.Najlepiej smakują na zimno
A Wy macie jakieś pomysły na dania i marynaty z cukinii? Piszcie, chętnie spróbuję :)