Wykonanie
cukinia w tym toku wyjątkowo obrodziła :)
Robiłam z niej już wiele potraw: pasztet, nadziewaną, smażoną, ale ostatnio zajadam się tymi placuszkami.
potrzebne składniki:
1 spora
cukinia,
100g
żółtego sera (a że jestem seroholikiem zawsze dodaję więcej),
1
jajko,
2 ząbki
czosnku,
szczypiorek (lub inne
zioła wg uznania),
sól,
pieprz,
mąka (ile zabierze),
olej do smażenia.
Cukinię obieramy ze skórki, wydrążamy pestki.
Cukinię i
ser ścieramy na drobnych oczkach tarki (tych samych, na których ścieramy
ziemniaki na placki ziemniaczane), dodajemy przeciśnięty przez praskę
czosnek, posiekany
szczypiorek,
jajko,
przyprawy i
mąkę (
mąki dodajemy tyle, aby ciasto miało taką samą konsystencję, jak to na plaski ziemniaczane).
Wykładamy łyżką na dobrze rozgrzany
olej formując niewielkie placuszki.
Najlepiej smakują na zimno

A Wy macie jakieś pomysły na dania i marynaty z cukinii? Piszcie, chętnie spróbuję :)