Wykonanie
Jarmuż przygotowany na
maśle klarowanym ma lekko
orzechowy posmak, który jak dla mnie świetnie sprawdza się w potrawce z młodymi ziemniaczkami. Razem świetnie pasują do sadzonych
jajek czy grillowanych
mięs.



Składniki :8
młodych ziemniaczków400 g. liści
jarmużu1 łyżka
masła klarowanego1 łyżka posiekanego
koperku1/2 łyżeczki
cukru trzcinowego1/3 szklanki
mlekasól,
pieprz do smakuPrzygotowanie:
Ziemniaki myję ostrą szczoteczką, po czym kroję w ćwiartki i gotuję w lekko osolonej wodzie do miękkości. Liście
jarmużu myję dokładnie pod bieżącą
wodą, osuszam je i rwę w palcach na kawałki, odrzucając twarde nerwy. Na patelni rozgrzewam
masło, wrzucam liście ze szczyptą
soli i pod pokrywką duszę kilka minut, w międzyczasie mieszając. Dolewam
mleko i dodaję
cukier, duszę jeszcze kilka minut. Dorzucam
koper. Ugotowane
ziemniaki odcedzam i przekładam na patelnię z
jarmużem, mieszam , przekładam do miseczki i podaję gorące.Przepis autorski.

