Wykonanie
Skusiłyby Was takie chrupiące kanapki z soczystą
gruszką i dodatkami ? Przyznam, że to pyszny podwieczorek lub kolacja.





Składniki :1 duża
bułka typu ciabatta1-2 łyżki
oliwy do skropienia1 soczysta
gruszka4
wątróbki indycze, wcześniej usmażone4 plasterki
szynki1 łyżka powideł z białej
cebuli, przepis tutajkilka gałązek
szczypiorkukilka listków
świeżego estragonumajonez do dekoracjiostry sos
limonkowy do dekoracjiPrzygotowanie:
Bułkę kroję na 2 płaskie części, skrapiam je
oliwą, układam na suchej, rozgrzanej patelni grillowej - przyciskam np. ciężkim garnkiem, by się ładnie i równomiernie zrumieniły. Odkładam w ciepłe miejsce.
Wątróbki i
gruszki kroję w plasterki, układam na chwilę razem z
szynką na patelni, by się zezłociły. Na jedną połowę
bułki układam najpierw połowę plastrów
gruszki, po czym na nią -
wątróbkę. Na górę wykładam powidła z
cebuli, ozdabiam kleksami
majonezu i posypuję posiekanym
szczypiorkiem. Na drugiej części
bułki układam pozostałe plastry
gruszki,
szynkę, ozdabiam sosem z
limonki i listkami
estragonu.Przepis autorski.






