Wykonanie
Delikatne
mięso w dość pikantnym sosie - z niespodziewaną nutą
trawy cytrynowej.


Składniki :ok. 1 kg
fileta z indyka3
papryczki chili2 łyżki
mąki pszennej2 łyżki posiekanego
koperku2-3 łyżki posiekanej
natki pietruszki1 łyżeczka pasty z
trawy cytrynowej1 łyżeczka
musztardy ziołowej1 szklanka
wodysól, mielony
czarny pieprz3-4 łyżki
oleju rzepakowegoPrzygotowanie:Oczyszczone
mięso kroję w niewielkie plastry,
solę i posypuję
pieprzem, po czym obtaczam w
mące i partiami, w garnku z grubym dnem, obsmażam z obu stron. Gdy całe
mięso jest usmażone, przekładam wszystko do tego samego garnka, wlewam
wodę, dodaję
koperek i duszę pod przykryciem ok. 10 minut. Papryczki w całości (z pestkami) siekam, dorzucam do
mięsa, dodaję
musztardę,
trawę cytrynową i
natkę pietruszki - duszę jeszcze ok. pół godziny. Sos powinien się zagęścić, a
mięso stanie się bardzo miękkie i delikatne.Przepis autorki.


