Wykonanie
Dziś
mięsny przepis, który na pewno będzie pasował osobom nie lubiącym skomplikowanych i czasochłonnych posiłków.
Mięso marynujemy rano lub nawet wcześniejszego dnia wieczorem, a później jedynie wrzucamy do piekarnika ewentualnie na patelnie grillową. Szybko, prosto i pysznie. Na słodko i na ostro jednocześnie. Dobrze komponuje się z
brązowym ryżem i lekką
sałatką.Składniki (4 porcje):500 g
filetów z piersi indyka2 łyżki
miodu1,5 łyżki
musztardy francuskiej1 łyżka
oleju rzepakowego2 łyżeczki
ostrej papryki1 łyżeczka
pieprzu ziołowegoszczypta
chilisól,
pieprz1. Filety umyć, osuszyć. Pokroić na szerokie plastry.2. Przygotować marynatę.
Miód,
musztardę i
olej wymieszać, dodać
przyprawy.3.
Mięso zamarynować i odstawić na kilka godzin do lodówki.4. Piekarnik rozgrzać do 190 stopni.5. Piec bez przykrycia ok. 20-25 minut, tak żeby
mięso pozostało miękkie i soczyste.1 porcja(140 g) zawiera:170 kcal; 23,7 g
białka; 3,5 g tłuszczów; 10,3 g węglowodanów; 0 g błonnika