Wykonanie
Łopatka miodowo-
musztardowo-cytrynowa to doskonałe
mięso. Można ją podawać zarówno na ostro z kremem
chrzanowym, bądź na słodko z
konfiturą żurawinową.
Składniki:1,5 kg
łopatki wieprzowej5 łyżek
miodu5 łyżek
musztardysok z 1
cytrynyolejpapryka ostraulubione
ziołapieprzsólŁopatkę natrzeć
solą i włożyć do lodówki na noc.
Miód,
musztardę,
sok z cytryny,
olej,
paprykę ostrą,
zioła,
pieprz i
olej wymieszać ze sobą. Marynatą wysmarować
mięso i wstawić do lodówki na 6 godzin. Związać sznurkiem
mięso. Piec razem z marynatą, w rękawie foliowym, w naczyniu żaroodpornym około 1,5 godziny. Po 30 minutach przeciąć rękaw.