Wykonanie
Jako propozycję na dzisiejszy obiad mam dla Was, podobnie jak wczoraj, coś delikatnego - nadziewane dwoma rodzajami
sera cukinie z odrobiną
szynki, doprawione
czosnkiem i
rozmarynem. Wspaniałe danie na letni posiłek, a
cukinie wyglądają niesamowicie ;) Niczym małe
arbuziki !




Składniki na 2 osoby :4 okrągłe
cukiniekilka plasterków
szynki100 g.
sera pleśniowego typu
Camembert100 g. białego, puszystego
twarożku naturalnego ( lekko solonego)6-8 listków świeżego
rozmarynu2 ząbki
czosnku1 łyżeczka ciemnego
cukruświeżo mielony
czarny pieprz2
pomidorki koktajlowe1 łyżka
olejufolia aluminiowa do pieczeniaPrzygotowanie:Myję
cukinie i obcinam im
daszki, jak na zdjęciu. Ucinam ogonki.
Daszki nacinam od wewnątrz w kratkę i oprószam
solą. Wydrążam środek każdej
cukinii ( łatwo się to robi za pomocą łyżeczki do
melona). Wnętrze każdej wydrążonej
cukinii lekko
solę.
Ser pleśniowy kroję w kostkę, wrzucam na dno każdej
cukinii, po czym nakładam
twarożek ( mniej więcej do połowy).
Szynkę kroję w drobną kosteczkę, wrzucam na patelnię, chwilę przesmażam, po czym dodaję pokrojony w kostkę miąższ
cukinii.
Solę i doprawiam
pieprzem, dorzucam drobno posiekany
rozmaryn i
czosnek, dokładam
cukier i duszę pod przykryciem kilka minut, by wszystkie smaki się połączyły. Tak powstałą mieszanką nadziewam
cukinie do końca i na każdej układam połowę
pomidorka. Przykrywam daszkami.
Cukinie zawijam szczelnie w folię aluminiową i piekę ok. 50 minut w temperaturze 200 stopni C.Przepis autorski.












