Wykonanie
Pulpeciki z korzenną nutą w aksamitnym,
serowym sosie pasują wspaniale do
makaronu.


Składniki :Pulpety:0,5 kg
mielonego mięsa wołowego1
jajko1/2
cebuli1/2 łyżeczki
soli1/5 łyżeczki
curry1/5 łyżeczki
czarnego pieprzu1/2 łyżeczki mielonej wędzonej
papryki1/2 łyżeczki
przyprawy korzennejSos
serowy:2 szklanki
mleka3 łyżeczki
mąki kukurydzianej1 łyżka
masła4 łyżki tartego
żółtego sera typu
cheddar1/2
cebuli1 ząbek
czosnku1/2 łyżeczki suszonych
płatków chili1/2 łyżeczki
soliPrzygotowanie :Do
mielonego mięsa dodaję pół łyżeczki
sól,
jajko,
curry,
paprykę i
przyprawę korzenną.
Cebulę siekam jak najdrobniej, połowę dodaję do
mięsa. Dokładnie mieszam, aż powstanie gładka masa. Z
mięsa formuję kulki wielkości
orzecha włoskiego.Z
mleka odlewam 1/3 szklanki, wsypuję
mąkę kukurydzianą i mieszam dokładnie. Pozostałe
mleko wlewam do garnka z grubym dnem, dodaję posiekaną połowę
cebuli i
czosnek,
sól,
masło i masę mączną, podgrzewam na wolnym ogniu do zagotowania, mieszając. Sos powinien zgęstnieć. Dodaję
płatki chili i wkładam ostrożnie kulki z
mięsa.Powinny być przykryte sosem. Duszę pulpety pod przykryciem przez ok. 40 minut na niewielkim ogniu, po czym wyjmuję je z garnka, dodaję do sosu tarty
ser i miksuję całość. Wkładam pulpety z powrotem do garnka i podgrzewam jeszcze kilka minut. Podaję gorące np. z
makaronem,Przepis autorski.


