Wykonanie
Jeśli macie trochę czasu i chcecie zjeść coś dobrego proponuję naleśniki na słono, które zdobyły uznanie u moich
bliskich. Odkąd mieszkam w
Krakowie na moim talerzu zaczęły się pojawiać naleśniki w tej właśnie formie i jest to dla mnie nowość, ponieważ w moim domu przygotowywane one były zawsze na słodko. Danie to jest może trochę pracochłonne, ale można sobie je przygotować wcześniej, a przed podaniem włożyć tylko do piekarnika, żeby się podgrzało.
Składniki na sos:- 40 dag
mięsa mielonego- 20 dag
sera żółtego-
przecier pomidorowy- 30 dag
pieczarek- 1
cebula- 3 ząbki
czosnku-
oliwa z oliwekSkładniki na naleśniki:- 2 szkl
mąki- 1 szkl
mleka- 1 szkl
wody gazowanej- szczypta
soli- 1 łyżeczka
papryki- 3
jajkaWykonanie:Na rozgrzaną
oliwę rzucamy przeciśnięte przez praskę obrane ząbki
czosnku oraz pokrojoną
cebulę. Podsmażamy kilka minut i dodajemy
mięso mielone przyprawiając je
solą,
pieprzem,
słodką papryką. Całość dusimy ok. 20 min. W tym czasie obieramy i kroimy w kostkę
pieczarki oraz trzemy
ser żółty.
Podczas gdy
mięso dusi się z
cebulką, na drugą patelnię wrzucamy
pieczarki. Dusimy do 10 min, wykorzystując odrobinę
margaryny. Przyprawiamy
solą i
pieprzem. Gotowe
pieczarki dodajemy do
mięsa mielonego. Całość mieszamy z 4-5 łyżkami
koncentratu pomidorowego i odstawiamy.
Po przygotowaniu farszu zabieramy się do naleśników. Mieszamy wszystkie potrzebne składniki za pomocą miksera i smażymy stopniowo na rozgrzanej patelni. Na gotowych naleśnikach układamy przygotowany sos
mięsno-
pieczarkowy oraz trochę
startego sera. Składamy je na cztery i wkładamy do naczynia żaroodpornego.
Wszystkie naleśniki posypujemy
startym serem i wstawiamy naczynie do piekarnika na 15 min. Zapiekamy w temperaturze 150 st. W moim przypadku było to trzykrotne włączenie funkcji piekarnika w mikrofali, ponieważ przy 150 st automatycznie włącza się czas 5 min.