Wykonanie
Połączenie aksamitnej
soczewicy i kawałków
selera naciowego jest super. Ten pasztet smakuje oczywiście sam w sobie doskonale, ale ja używam go również jako bazy do kolejnego pysznego dania, o którym napiszę później. Z tego też powodu nie piekę go w zbyt wysokiej formie, bo wygodniej jest go dzielić później na kawałki.Co z pasztetu można wyczarować na obiad, sprawdzicie tu : klik



Składniki :3 szklanki brązowej
soczewicy2 średnie
marchewki4
łodygi selera naciowego2 średnie
cebule2 ząbki
czosnku przeciśnięte przez praskę2 łyżki
oliwy1
jajko3 łyżki
płatków owsianych1 pełna łyżka
mąki ziemniaczanej1 płaska łyżeczka
curry1/2 łyżeczki suszonego
tymianku1/2 łyżeczki świeżo zmielonego
czarnego pieprzusól do smakuPrzygotowanie:
Soczewicę i
marchew gotuję do miękkości ( można ułatwić sobie pracę i ugotować je razem, umywszy wcześniej dobrze
marchew). Odcedzam i miksuję
soczewicę ( niezbyt dokładnie, niech część pozostanie w całości).
Marchew duszę widelcem na kawałki, dodaję do
soczewicy.
Cebule kroję w kostkę i duszę pod przykryciem na
oliwie do zeszklenia, po czym również dodaję do
soczewicy.
Łodygi selera obieram z nitek, kroję w kostkę i mieszam z
soczewicową masą. Dodaję pozostałe składniki, mieszam dokładnie, doprawiam.Blaszkę wykładam papierem do pieczenia i lekko smaruję go
oliwą, wykładam masę, wyrównuję powierzchnię. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 185 - 190 stopni C., piekę ok. 40-50 minut. Pozostawiam w formie do całkowitego ostygnięcia, bo wyjęty ciepły może się kruszyć.Przepis autorski.

