ßßß Cookit - przepis na Ciastka z kokosem i morelami

Ciastka z kokosem i morelami

nazwa

Wykonanie

..... i z czekoladą, a jakże ! Rozpływają się w ustach. Są bardzo kruche, z lekko wyczuwalnym smakiem kokosa, z drobinkami orzechów. Piękny duet z popołudniową kawą :)
Składniki na 24 ciastka:
1,5 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru pudru
1/2 margaryny
3 żółtka
2 łyżki maślanki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru waniliowego
3 łyżki otrębów pszennych
3 łyżki wiórków kokosowych
15 suszonych moreli pokrojonych w cieniutkie paseczki
15 orzeszków ziemnych rozgniecionych w moździerzu
100 g białej czekolady
40 g mlecznej czekolady
Przygotowanie :
Nagrzewam piekarnik do 185 stopni ( termoobieg). Margarynę siekam z mąką w misce, dodaję pozostałe składniki ( oprócz czekolady). Zagniatam ciasto. Rozwałkowuję na placek o grubości ok. 3 mm i okrągłą foremką wykrawam ciasteczka ( u mnie średnica 7,5 cm). Układam na blachach wyłożonych papierem i piekę ok. 15 minut do lekkiego zrumienienia. Pozostawiam do ostygnięcia.
W międzyczasie rozpuszczam czekoladę w kąpieli wodnej ( miska na garnku z lekko gotującą się wodą - tak by dno miski nie dotykało powierzchni wody). Każde ostudzone ciastko za pomocą noża smaruję czekoladą i odkładam na kratkę do ostygnięcia. Ciastka z lekko przestudzoną czekoladą ozdabiam widelcem we wzorki :-)
Przepis autorski.
Źródło:http://sio-smutki.blogspot.com/2014/04/ciastka-z-kokosem-i-morelami.html