ßßß Cookit - przepis na Strudel z jabłkami i brzoskwiniami

Strudel z jabłkami i brzoskwiniami

nazwa

Wykonanie

Niedawno po raz drugi obejrzałam ,,Bękarty wojny". Pamiętacie scenę w kawiarni, gdzie Shosanna rozmawia, a właściwie milczy z pułkownikiem Hansem Landa ? Zamówił dla nich obojga strudel jabłkowy z bitą śmietaną. Nie jestem pewna, czy Shosanna w ogóle czuła smak ciasta, ja na jej miejscu prawdopodobnie nie przełknęłabym ani kęsa. Na szczęście mój strudel możemy z przyjemnością zjeść do popołudniowej kawy bez odrobiny stresu:)
Składniki :
Ciasto :
250 g. mąki
1 jajko
3 łyżki oliwy
szczypta soli
woda
Nadzienie :
1 kg twardych, niezbyt soczystych jabłek
3-4 brzoskwinie z syropu
150 g. herbatników
50 g. rodzynek
2 łyżki miodu
1 cytryna
3 łyżki orzeszków piniowych
Przygotowanie :
Podłużną blachę smaruję masłem i lekko oprószam mąką.
Zalewam rodzynki ciepłą wodą na 15 minut, odsączam. Obrane jabłka kroję w cienkie plasterki, przekładam do miski, dodaję brzoskwinie w plasterkach, rodzynki, miód, startą skórkę z cytryny i orzeszki piniowe. Odstawiam do macerowania na pół godziny.
Mąkę mieszam z solą, jajkiem, oliwą i na początek 3 łyżkami zimnej wody. Jeśli da się zagnieść ciasto, nie dolewam więcej wody, jeśli jest taka konieczność, dolewam jeszcze łyżkę. Starannie wyrabiam ciasto, aż stanie się elastyczne i gładkie. Formuję je w kulę, skrapiam oliwą i odstawiam na pół godziny.
Stolnicę oprószam mąką i rozwałkowuję ciasto na jak najcieńszy płat. 2/3 powierzchni posypuję pokruszonymi herbatnikami, a potem wykładam na nie masę z jabłek i rodzynek. Zwijam w rulon i delikatnie przekładam go na blachę; nakłuwam ciasto w kilku miejscach. Piekę przez 30 minut w temperaturze 220 stopni C, po czym smaruję ciasto syropem brzoskwiniowym (pozostałym w puszce) i piekę jeszcze przez 20 minut. Jeszcze ciepłe ciasto posypuję cukrem pudrem.
Inspiracja przepisem z książki: Włoskie smaki, wydawnictwo Olesiejuk.
Źródło:http://sio-smutki.blogspot.com/2014/03/strudel-z-jabkami-i-brzoskwiniami.html