Wykonanie
W niedziele często przygotowuję posiłki, które łatwo przechować, a które w zabieganym tygodniu szybko można podgrzać i zjeść :) Takim daniem jest oczywiście
fasolka. Przygotowałam ją bez
mięsa, jedynie z kroplą
oliwy, w gęstym sosie pachnącym aromatycznym
tymiankiem,
czosnkiem i
papryką. Wystarczy zetrzeć trochę
sera i podać ją np. z grzankami - pycha !

Składniki :2 szklanki
fasoli Lima3 szklanki wrzątku do namoczenia2 szklanki zimnej
wody200 g.
przecieru pomidorowego3-4 ząbki
czosnku1 łyżka ciemnego
cukru2 łyżki
oliwy1 łyżeczka suszonego
majeranku1 łyżeczka suszonego
tymianku1 łyżka słodkiej mielonej
paprykitarty miękki
żółty sersól,
pieprzPrzygotowanie :
Fasolę zalewam wrzątkiem i moczę przez całą noc, rano odlewam
wodę i dolewam świeżą - gotuję do miękkości ok. 40 minut. Dodaję
przecier pomidorowy,
cukier oliwę, posiekany w plasterki
czosnek i
zioła, duszę razem kilka minut, doprawiam
solą i
pieprzem.
Fasolkę podaję bardzo gorącą posypaną tartym
serem z dodatkiem grzanek.Przepis autorski.Zapraszam też na słodko-pikantną
fasolkę