Wykonanie
Muszę, muszę się pochwalić ! :) to najsmaczniejszy pęczak i najsmaczniejsze
buraki, jakie w życiu
jadłam .Nie spodziewałam się aż tak dobrej potrawy. Zagości w mojej kuchni na pewno.


Składniki ( na 2 osoby):1/2 szklanki
kaszy pęczak100 g. chudego, mocno
wędzonego boczku1
burak2
cebule6-8 suszonych
śliwek4-5
suszonych moreli1
pomarańcza1 ząbek
czosnku3 łyżki
mleka skondensowanego (
mleko do
kawy)1/4 łyżeczki
mąki1 łyżka
masłaPrzygotowanie :Gotuję pęczak w osolonej szklance
wody (dolewając
wodę w trakcie gotowania,by leciutko pokrywała pęczak). Gotuję
buraka (nie obieram go) prawie do miękkości.
Boczek kroję na bardzo cienkie plasterki i piekę w piekarniku (200 stopni C) aż będzie bardzo rumiany.
Cebule kroję w piórka, podsmażam na patelni na tłuszczu wytopionym z
boczku, pod przykryciem. Gdy
cebula się zeszkli, dodaję posiekane w paseczki
suszone śliwki i
morele. Duszę dalej pod przykryciem ok. 10 minut, pod koniec dodaję posiekany w plasterki ząbek
czosnku.
Cebula z
owocami powinna być miękka, kremowa, leciutko skarmelizowana. Dodaję do niej pokruszony upieczony
boczek i dolewam 2 łyżki
mleka skondensowanego.Gdy
burak jest miękki, obieram go ze skórki i kroję na cieniutkie plasterki (2 mm). Na patelni grillowej rozpuszczam
masło, przesmażam
buraka, a gdy się lekko zarumieni ,skrapiam go
sokiem z 1/2
pomarańczy. Doprawiam
solą i
pieprzem. Powinien się wytworzyć sos, w którym duszę plasterki
buraka ok. 5 minut. Zdejmuję
buraka z patelni, dolewam pozostałą część soku z
pomarańczy wymieszaną dokładnie z
mąką. Chwilę podgotowuję, dolewam łyżkę
mleka. Jeśli jest taka potrzeba, rozcieram dokładnie już w miseczce (poza patelnią). Sos ma być gładki, kremowy, słodko-pikantny.Do ugotowanego, gorącego i odcedzonego (jeśli jest taka konieczność) pęczaku dodaję
cebulę z
owocami i
boczkiem, dokładnie mieszam.Plasterki
buraka układam na talerzu, a na nie wykładam uformowaną w foremce
kaszę.Polewam resztą sosu
spod buraków. Podaję gorące .Przepis autorski.







