Wykonanie
Śliczna dziś pogoda we Wrocławiu, czujecie wiosnę ? Mnie pcha się w głowę nosem i oczami :) Pomyślałam że w taki dzień dobrze będzie zjeść lekki obiad, jak najbardziej kolorowy i wesoły. Zapraszam na moje warzywne muffinki !

Składniki ( dla 2 osób - po 3 sztuki ) :5 średnich
ziemniaków4 średnie
marchewki1
jajko ugotowane na twardo2 surowe
jajka1/2 łyżeczki
jogurtu greckiego5 cm. kawałek fenkułuplasterek chudego
bekonułyżka
masła2 łyżki
mąkiszczypta
gałki muszkatołowejszczypta
currysól,
pieprz do smakuPrzygotowanie :Gotuję
ziemniaki i
marchewkę do miękkości ( w oddzielnych naczyniach). Po ugotowaniu, jeszcze ciepłe ugniatam każde na gładką masę, doprawiając
solą i
pieprzem.Masa ziemniaczana : doprawiam łyżką
masła, łyżką
mąki i gałką, dodaję
jajko. Masa marchewkowa: dodaję łyżkę
mąki,
jajko,doprawiam gałką . Wykładam masy do foremek na muffiny do poziomu blaszki .
Jajko siekam drobno, dodaję
jogurt, leciutko
solę , dodaję szczyptę
curry. Fenkuł kroję w cieniutkie plasterki, smażę przez 2 minuty na kilku kroplach
oliwy, dodaję posiekany plasterek
bekonu, chwilkę duszę pod przykryciem. Na masę ziemniaczaną wykładam łyżkę masy jajecznej, na
marchewkową - fenkuł z
bekonem. Przykrywam warstwami
ziemniaka i
marchewki. Ozdabiam ostrą zieloną papryczką i resztą fenkułu. Zapiekam w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C. przez ok. 20 minut.Podaję gorące.





Przepis autorski.