Wykonanie
składniki:- 250g chudego mielonego
twarogu- 5 łyżek
wody mineralnej- 3 łyżki posiekanego
szczypiorku-
sól,
pieprz-
papryka w proszku- 500g
marchewki- 500g
ziemniaków- 2-3
jaja- 2-3 łyżki
mąki-
gałka muszkatołowa-
masłoTwaróg wymieszać z
wodą mineralną i
szczypiorkiem. Dip doprawić
solą,
pieprzem papryką w proszku.
Marchew obrać, umyć. 150g pokroić w zapałkę, 1 łyżkę dodać do dipu. Resztę
marchwi zetrzeć w cienkie wiórki.
Ziemniaki obrać, umyć, też drobno zetrzeć. Wymieszać ze startą
marchewką,
jajkami i
mąką. Masę pikantnie doprawić
solą,
pieprzem i
gałką muszkatołową.Piekarnik rozgrzać do temp. 85°C (bez termoobiegu). Na dużej patelni stopić
masło, nakładać porcje masy warzywne, lekko je spłaszczyć. Placki smażyć na złoty kolor po 2-3 minuty z każdej strony. Po wyjęciu z patelni osączyć z tłuszczu, wkładać do ciepłego piekarnika.Pokrojoną
marchwew dusić na
maśle ok 4 minuty. Doprawić
solą i
pieprzem. Podać z placuszkami i dipem.