Wykonanie
Niezawodne połączenie, czyli kruche ciasto z delikatnym , nie za słodkim i prostym kremem z
serka mascarpone . Babeczki urzekły mnie swoją urodą :)


Składniki :1 szklanka
mąki pszennej100 g.
masła1/4 szklanki
cukru1 łyżka ciemnego
cukru dark muscovado1
żółtko1 łyżka
cukru waniliowegoKrem :100 g.
serka mascarponeodrobina
barwnika spożywczego1 łyżka
cukru pudru5-6 kropli
wody różanejkilka ziarenek
granatu dla ozdobyPrzygotowanie :
Masło siekam z
mąką, dodaję pozostałe składniki, zagniatam ciasto i schładzam je przez godzinę w lodówce. Wałkuję je na cienki placek, wykrawam kółka większe niż obwód foremki, wklejam delikatnie do natłuszczonych foremek . Piekę 8-10 minut w temperaturze 180 stopni C, aż będą ciemnozłote.
Serek mieszam z pudrem ,
wodą różaną i barwnikiem, nakładam do rękawa cukierniczego ( z jednej strony rękawa wkładam tylko biały
serek, bez barwnika). Wyciskam krem do gotowej babeczki, ozdabiam ziarenkiem
granatu.Przepis autorski.
