Wykonanie
Delikatne ciasto z pyszną
pistacjową czapeczką - to moja propozycja na sobotę.


Składniki na 12 tartaletek:Ciasto:1 szklanka
mąki pszennej2
żółtka2 łyżki ciemnego
cukru Dark Muscovado1 łyżka
cukru pudru1 łyżka
cukru waniliowego50 g. zimnego
masła1/2 łyżeczki
cukru pudruKrem
pistacjowy :250 g.
serka mascarpone2 łyżki
cukru pudru2 łyżki ciemnego
cukru Dark Muscovado4 łyżki startych
pistacji ( mogą być solone)2 łyżeczki
mąki ziemniaczanejPrzygotowanie :Natłuszczam foremki.
Serek mieszam ze wszystkimi składnikami.Siekam
masło z
mąką, dodaję pozostałe składniki , zagniatam ciasto. Rozwałkowuję je na grubość ok. 3-4 mm , wykrawam szklanką ( o obwodzie większym niż obwód foremki) kółka, delikatnie wyklejam foremki. Wstawiam je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C, piekę 10 minut, po czym wyjmuję je z piekarnika i nakładam krem. Posypuję tartaletki szczyptą
pistacji i piekę kolejne 10 minut.Przepis autorski.










