ßßß Cookit - przepis na Ciastka z czarnym sezamem i malinami

Ciastka z czarnym sezamem i malinami

nazwa

Wykonanie

Lubię kolory ziemi, lubię dotyk piasku pod stopami , jego chrzęst i jednocześnie delikatność. Ciasteczka wyglądają jakby je dziecko w piaskownicy usypało z piasku i kamyczków :)
Składniki na 8 dużych ciasteczek :
3 pełne łyżki białego sezamu
3 pełne łyżki czarnego sezamu
3 pełne łyżki ziaren słonecznika
100 g. migdałów pokrojonych w słupki
3 pełne łyżki ciemnego cukru
4 łyżki otrębów pszennych
2 łyżki suszonych malin
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
6 łyżek neutralnego w smaku oleju
2 jajka (podzielone na żółtka i białka)
kilka kropli olejku migdałowego
2 miski
Przygotowanie :
Na gorącej, suchej patelni po kolei prażę (nie mieszając) : biały sezam, czarny sezam i słonecznik, a następnie również po kolei rozcieram je w moździerzu.
Do jednej miski wsypuję: słonecznik, migdały, suszone maliny i olejek migdałowy, do drugiej: czarny i biały sezam.
Ubijam pianę z białek, równo rozdzielam i dodaję do obu misek, resztę składników dzielę na pół i też dodaję równo do misek. Mieszam każdą masę.
Na blachę wyłożoną papierem łyżką wykładam najpierw płaskie placuszki z miski z ciemnym sezamem, a na nie po łyżce z miski z migdałami i malinami.
Piekę w temperaturze ok. 180 stopni C. przez ok. 18 minut. Uwaga, nie należy dopuścić do zbytniego zrumienienia, bo ziarna staną się gorzkie.
Swoje ciastka po upieczeniu okroiłam , żeby nadać im kształt kosteczek. Oczywiście boczki się nie zmarnowały :)
Przepis autorski
Źródło:http://sio-smutki.blogspot.com/2014/01/ciastka-z-czarnym-sezamem-i-malinami.html