Wykonanie

Zdrowe, chrupiące, domowe
ciasteczka ze
słonecznikiem. Przepis na
ciasteczka jest zadziwiająco prosty do wykonania. Gwarantuję, że na jednorazowym pieczeniu się nie skończy.Składniki:20 dag
margaryny3 szklanki
mąki1
jajko1
żółtko1/3 szklanki
cukru2 łyżki
śmietany 18 %2 łyżeczki
proszku do pieczeniado smarowania
ciastek:1
białko jajka2 łyżki
cukrudodatkowo:40 dag wyłuskanego
ziarna słonecznikaPrzygotowanie:
Mąkę z
proszkiem do pieczenia przesiać, dodać
margarynę, posiekać nożem na drobne kawałeczki.Następnie dodać
jajko,
żółtko,
śmietanę,
cukier i zagnieść na jednolite, gładkie ciasto. Ciasto owinąć folią i włożyć na co najmniej godzinę do lodówki.Po wyjęciu z lodówki odcinać po kawałku i wałkować na placki o grubości 3 - 4 mm, wycinać szklanką lub foremką okrągłe
ciasteczka, takie o średnicy 5 - 6 cm.
Białko roztrzepać z
cukrem i smarować nim wycięte
ciasteczka, następnie posmarowaną stroną kłaść w
pestki słonecznika lekko dociskając.Tak przygotowane
ciastka układać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni C 20 minut. Z podanych proporcji wyszło mi 29 sztuk
ciastek o średnicy 7 cm (ciut za duże).