Wykonanie
Gorący okres w szkole odbija się wprost proporcjonalnie na temperaturze w kuchni. Palniki zastygają, tylko czajnik pracuje, by dostarczać szybko i dużo pobudzającej szare komórki
kawy.Dzisiaj łapię oddech na kolejne zmagania, łechcąc spragnione podniebienia boskimi różowościami w papierkach - czytaj - muffiny z
malinami.
Składniki (na 12 muffin):
mąka pszenna 140 g2
jaja4 łyżki
oleju4 łyżki
cukru1 łyżeczka
proszku do pieczeniamaliny 200g
Maliny zmiksuj (lub zblenduj- ważne żeby rozdrobnić) .
Białka oddziel od
żółtek.
Żółtka zmiksuj z
cukrem na puszystą masę, dodaj
olej i
maliny, a następnie
mąkę z
proszkiem do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszaj. Z
białek i szczypty
soli ubij sztywną pianę. Masę
malinową dokładnie acz delikatnie wymieszaj z pianą. Przełóż do papilotek. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 30 minut.
Wartość Kaloryczna 115 kcal (1 muffin)
Białko 2,5 gWęglowodany 14 , 7 gTłuszcz 4 , 5 g