Wykonanie
Karkówka w delikatnym
pomidorowym sosie z dodatkiem
pieczarek i
papryki. Pyszne, syte i proste danie, świetne z dodatkiem wszelkiej
maści kluskami. Wersja łagodna lub pikatna do wyboru, w zależności od preferencji
smakowych. Dla jedych danie to jest gulaszem, dla innych będzie paprykarzem lub wieprzowym ragout. Wszystko jedno jak je nazwiecie, zasmakuje każdemu. Obok
wieprzowiny na paprykarz można wykorzystać
mięso wołowe, królicze, a także drobiowe.Składniki:

70 dkg
wieprzowej karkówki1
cebula2 łyżki
smalcu200 g
pieczarek1-2
czerwone papryki2 łyżki
koncentratu pomidorowegosól,
pieprzsłodka papryka w proszku
ostra papryka w proszku - opcjonalnie1 łyżka
mąkiśmietanaszczypiorek lub inna
zieleninaWykonanie:umyte
mięso pokroić w grubą kostkę. Oprószyć
mąką i
papryką, następnie zrumienić na rozgrzanym tłuszczu. Jeśli nie masz wystarczająco dużej patelni, lepiej
mięso obsmażyć w dwóch turach. Apetycznie przyrumienione
mięso to gwarant dobrego smaku całej potrawyoczyścić
pieczarki, pokroić na ćwiartki. Obrać
paprykę, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w grubą kostkę. Obrać
cebulę i pokroić w piórkadodać
cebulę do posmażonego
mięsa, dolać
wodę i dusić do miękkości około 45 minut. 15 pod koniec dołożyć przygotowaną
paprykę i
pieczarkido miękkiego
mięsa dodać
koncentrat pomidorowy, podprawić
śmietanąpodawać posypany
zieleniną z kluskami,
kaszą lub pyzami i surówkąŻYCZĘ SMACZNEGO !