ßßß
Składniki (na gulasz do placków):- 2 piersi z kurczaka,- 1 czerwona papryka,- 1 zielona papryka,- 10 sztuk pieczarek,- 1 duża cebula,- 1 łyżka koncentratu pomidorowego,- 1 łyżeczka słodkiej papryki,- 1 łyżeczka ostrej papryki,- 1 łyżeczka majeranku,- 0,5 l bulionu wołowego,- 2 łyżki mąki,- sól i pieprz do smaku,- olej do smażenia.Sposób wykonania:W pierwszej kolejności przygotowujemy gulasz do placków. W tym celu umytego kurczaka kroimy na większe kawałki. W misce, słodką paprykę i sól, mieszamy wraz z mąką i obtaczamy w tym kurczaka. Wrzucamy go na rozgrzany olej i smażymy z każdej strony do zarumieniania.W osobnym garnku szklimy pokrojoną w kostkę cebulę ze słodką papryką i koncentratem pomidorowym. Dodajemy pokrojone papryki oraz pieczarki. Po 5 minutach całość zalewamy 1/3 bulionu i dusimy pod przykryciem. Po około 10 minutach dodajemy usmażonego kurczaka, wlewamy pozostałą część bulionu i całość gotujemy około 10-15 minut. Doprawiamy majerankiem, ostrą papryką i ewentualnie solą i pieprzem. Gulasz można zaciągnąć mąką rozpuszczoną w odrobinie wody.Gdy gulasz jest prawie gotowy, możemy wziąć się za robienie placków ziemniaczanych. Do przepisu odsyłam tutaj . Placki robimy duże, na całą patelnię. Gdy są gotowe, na połowę placka kładziemy parę łyżek gulaszu i przykrywamy go drugą połówką placka.Smacznego!
Przepis bierze udział w konkursie "Kuchnia 24/7" (tutaj - obiad)