Wykonanie
Pierwszy raz
jadłam to danie namówiona przez P. na zlocie motocyklowym. Nie wiem dlaczego wcześniej go nie próbowałam, bo wtedy zachwycił mnie smakiem. Lekko ostre z dużymi kawałkami
mięsa. Po prostu pyszna sycąca zupa. Dużo czasu zajęło mi dojście do przepisu, który trafiłby idealnie w nasz wspólny gust, ale udało się. Strogonow kojarzy mi się przede wszystkim z oczekiwaniem i z wieczornym jedzeniem po podróży. Gdy nie mamy pomysłu na obiad i postanawiam go ugotować wszyscy są zadowoleni. Wbrew pozorom danie jest dość proste, lecz lekko czasochłonne. Polecam, bo pyszne!
Składniki:– 70 dag
łopatki wieprzowej;– 0,5 kg
pieczarek;– 3
ogórki konserwowe;– 1
czerwona papryka;– mała łyżeczka
mąki;– 1 duża
cebula;– 3/4 małego słoika
koncentratu pomidorowego;– 1 łyżka ostrej
musztardy;– 1 mała
śmietana 12%;–
sól,
pieprz, mielona
słodka papryka, mielona
ostra papryka;Wykonanie:
Mięso pokroić w kawałki, podsmażyć. Zalać gorącą
wodą do przykrycia
mięsa. Dusić, aż
mięso zmięknie.
Pieczarki,
paprykę i
cebulę pokroić, podsmażyć i dodać z obranymi i pokrojonymi w kostkę
ogórkami do
mięsa.
Mąkę rozrobić w niedużej ilości zimnej
wody i dodać do garnka. Dodać
musztardę,
koncentrat pomidorowy, w razie potrzeby dodać wrzącej
wody. Doprawić
solą,
pieprzem i
paprykami do smaku.Zaprawić
śmietaną.Smacznego