Wykonanie

Pełne błonnika, syte i bardzo zdrowe bułeczki, w całości upieczone z
mąki pełnoziarnistej. Bardzo proste w wykonaniu i aromatyczne dzięki sporemu dodatkowi
ziół. Upiekłam je na próbę z małej porcji
mąki, bo nie za bardzo dowierzałam, że będą smaczne. Są smaczne i właściwie nie trzeba do nich żadnych dodatków. Smaczne z samym
masełkiem lub
serkiem topionym. Będą pulchne, tylko potrzebują czasu żeby wyrosnąć.

Składniki na 6 dużych lub 12 małych
bułek:250 g
mąki pszennej pełnoziarnistejdo 150 ml letniej
wody1,5 łyżeczki suchych
drożdży1 łyżeczka
soli morskiej25 ml
oleju lub
masłozioła-
melisa,
oregano lub każde inne, jak najwięcej2 łyżki
mleka do posmarowania

Wykonanie:wymieszać
mąkę z
wodą, dodać
sól i
drożdże. Ciasto przykryć i pozostawić na 30 minutciasto ponownie zagnieść, dodać posiekane
zioła i rozpuszczony
olej lub
masło i pozostawić na następne 30 minutformować małe bułeczki, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić 20 minut do napuszeniabułeczki posmarować letnim
mlekiem, naciąć (nacięłam nożyczkami) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 225°C. Zaparować piekarnik, by bułeczki miały chrupiącą skórkę. Następnie zmniejszyć temperaturę do 200°C i piec 20 minutstudzić na kratceŻYCZĘ SMACZNEGO !