ßßß Cookit - przepis na Bułki pszenno-żytnie z kminkiem

Bułki pszenno-żytnie z kminkiem

nazwa

Wykonanie

Młodsze siostry bułek pszenno - orkiszowych, szybkie w przygotowaniu i pyszne. Ze świeżym masłem i konfiturą pomarańczową - bezkonkurencyjne, choć mogę tu nie być obiektywna, bo zarówno kminek, jak i przetwory pomarańczowe uwielbiam bezgranicznie. :)
źródło przepisu: przystole.blox.pl
(podaję ze swoimi zmianami,
składniki na 12 sztuk)
600 g mąki pszennej (użyłam 400 g zwykłej pszennej i 190 g żytniej razowej)
35 g świeżych drożdży
400 ml letniej wody
łyżka mleka w proszku (lub ww. 400 ml wody zastąpić: 200 ml wody i 200 ml mleka)
4 łyżki oleju roślinnego
2 łyżeczki cukru
łyżeczka soli
kminek (ilość wg uznania)
dodatkowo
mleko do posmarowania bułek
ew. gruboziarnista sól morska
Mąkę wsypać do miski, na środku zrobić wgłębienie, wkruszyć do niego drożdże, posypać łyżeczką cukru oraz niewielką ilością letniego mleka i rozetrzeć palcami tworząc zaczyn. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 10 minut. Po tym czasie zacząć wyrabianie ciasta, dodając drugą łyżeczkę cukru, sól, olej ,mleko w proszku, kminek oraz pozostałą letnią wodę (lub wodę z mlekiem). Wyrobić na gładkie, nie lepiące się do rąk ciasto (wyrabiałam ręcznie około 10 minut). Miskę posmarować niewielką ilością oleju, włożyć ciasto, ponownie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na kolejne 10 minut. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz krótko wyrobić, podzielić na 12 równych części. Z każdej uformować okrągłą bułeczkę i ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia lub matą silikonową blasze. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce 30-40 minut. Przed pieczeniem wyrośnięte bułki posmarować mlekiem, można też posypać gruboziarnistą solą.
Piec około 12-15 minut w temperaturze 200 stopni.
Smacznego!
Źródło:http://czympachnieuzakow.blox.pl/2013/06/Bulki-pszenno-zytnie-z-kminkiem.html