Wykonanie
Wracamy do weekendowego domowego
pieczywa na śniadanie, na początek pyszne
bułki - gotowe w nieco ponad godzinę. :)Najbardziej smakowały mi z powidłami. Najlepsze oczywiście prosto z piekarnika, ale dobre też następnego dnia. Polecam!

źródło przepisu: przystole.blox.pl(podaję ze swoimi zmianami,składniki na 12 sztuk)600 g
mąki pszennej (użyłam 300 g zwykłej pszennej i 300 g zwykłej orkiszowej)35 g świeżych
drożdży400 ml letniej
wodyłyżka
mleka w proszku (lub ww. 400 ml
wody zastąpić: 200 ml
wody i 200 ml
mleka)4 łyżki
oleju roślinnego2 łyżeczki
cukrułyżeczka
solidodatkowo
mleko do posmarowania
bułekew.
siemię lniane,
sezam,
mak, gruboziarnista
sól morskaMąkę wsypać do miski, na środku zrobić wgłębienie, wkruszyć do niego
drożdże, posypać łyżeczką
cukru oraz niewielką ilością letniego
mleka i rozetrzeć palcami tworząc zaczyn. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 10 minut. Po tym czasie zacząć wyrabianie ciasta, dodając drugą łyżeczkę
cukru,
sól,
olej ,
mleko w proszku, oraz pozostałą letnią
wodę (lub
wodę z
mlekiem). Wyrobić na gładkie, nie lepiące się do rąk ciasto (wyrabiałam ręcznie około 10 minut). Miskę posmarować niewielką ilością
oleju, włożyć ciasto, ponownie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na kolejne 10 minut. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz krótko wyrobić, podzielić na 12 równych części. Z każdej uformować okrągłą bułeczkę i ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia lub matą silikonową blasze. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce 30-40 minut. Przed pieczeniem wyrośnięte
bułki posmarować
mlekiem, można też posypać ulubionymi ziarnami czy gruboziarnistą
solą.Piec około 12-15 minut w temperaturze 200 stopni.Smacznego!
