ßßß
źródło przepisu: przystole.blox.pl(podaję ze swoimi zmianami,składniki na 12 sztuk)600 g mąki pszennej (użyłam 300 g zwykłej pszennej i 300 g zwykłej orkiszowej)35 g świeżych drożdży400 ml letniej wodyłyżka mleka w proszku (lub ww. 400 ml wody zastąpić: 200 ml wody i 200 ml mleka)4 łyżki oleju roślinnego2 łyżeczki cukrułyżeczka solidodatkowomleko do posmarowania bułekew. siemię lniane, sezam, mak, gruboziarnista sól morskaMąkę wsypać do miski, na środku zrobić wgłębienie, wkruszyć do niego drożdże, posypać łyżeczką cukru oraz niewielką ilością letniego mleka i rozetrzeć palcami tworząc zaczyn. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 10 minut. Po tym czasie zacząć wyrabianie ciasta, dodając drugą łyżeczkę cukru, sól, olej ,mleko w proszku, oraz pozostałą letnią wodę (lub wodę z mlekiem). Wyrobić na gładkie, nie lepiące się do rąk ciasto (wyrabiałam ręcznie około 10 minut). Miskę posmarować niewielką ilością oleju, włożyć ciasto, ponownie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na kolejne 10 minut. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz krótko wyrobić, podzielić na 12 równych części. Z każdej uformować okrągłą bułeczkę i ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia lub matą silikonową blasze. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce 30-40 minut. Przed pieczeniem wyrośnięte bułki posmarować mlekiem, można też posypać ulubionymi ziarnami czy gruboziarnistą solą.Piec około 12-15 minut w temperaturze 200 stopni.Smacznego!