ßßß
Sezon piknikowy za pasem więc pora na jakieś przepisy mogące się przydać podczas organizacji plenerowych spotkań :-) Dziś proponuję Wam bułki z parówkami w środku. Robi się je szybko, bo ciasto nie wymaga wyrastania, a jedynie porządnego wyrobienia, ponad to parówkę piecze się od razu w bułce, co też skraca czas przygotowania. Bułki smakują najlepiej tego dnia kiedy je pieczecie, ale następnego też nie jest źle - zakładając, że do tego następnego dotrwają...SKŁADNIKI0,5 kg mąki pszennej1 szklanka ciepłej wody50 g drożdży0,5 łyżeczki soli4 łyżki oleju7 - 8 parówek (w zależności od wielkości)kilka łyżek mlekasól ziołowa
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, olej i drożdże rozpuszczone w wodzie, a następnie zagniatamy ciasto - powinno być gładkie, jednolite i swobodnie odchodzić od ręki. Następnie dzielimy ciasto na tyle kulek ile mamy parówek. Każdą kulkę formujemy w prostokąt, rozwałkowujemy go i zawijamy w ciasto parówki. Układamy je na blasze łączeniem ciasta do dołu, smarujemy mlekiem i posypujemy solą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut.