Wykonanie

Sezon piknikowy za pasem więc
pora na jakieś przepisy mogące się przydać podczas organizacji plenerowych spotkań :-) Dziś proponuję Wam
bułki z
parówkami w środku. Robi się je szybko, bo ciasto nie wymaga wyrastania, a jedynie porządnego wyrobienia, ponad to
parówkę piecze się od razu w
bułce, co też skraca czas przygotowania.
Bułki smakują najlepiej tego dnia kiedy je pieczecie, ale następnego też nie jest źle - zakładając, że do tego następnego dotrwają...SKŁADNIKI0,5 kg
mąki pszennej1 szklanka ciepłej
wody50 g
drożdży0,5 łyżeczki
soli4 łyżki
oleju7 - 8
parówek (w zależności od wielkości)kilka łyżek
mlekasól ziołowa
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy
sól,
olej i
drożdże rozpuszczone w wodzie, a następnie zagniatamy ciasto - powinno być gładkie, jednolite i swobodnie odchodzić od ręki. Następnie dzielimy ciasto na tyle kulek ile mamy
parówek. Każdą kulkę formujemy w prostokąt, rozwałkowujemy go i zawijamy w ciasto
parówki. Układamy je na blasze łączeniem ciasta do dołu, smarujemy
mlekiem i posypujemy
solą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut.