ßßß Cookit - przepis na Parówki w cieście drożdżowym

Parówki w cieście drożdżowym

nazwa

Wykonanie

Składniki:
- 30 dag mąki pszennej
- 2 dag drożdży
- 1/2 łyżeczki soli
- 4 łyżki oleju
- 2/3 szklanki ciepłej wody
- 8-10 parówek
Sposób przygotowania:
1. Do mąki dodajemy drożdże rozpuszczone w ciepłej wodzie, następnie sól i olej. Wszystko dokładnie wyrabiamy i odkładamy na ok. 1/2 godziny do wyrośnięcia ciasta.
2. Po wyrośnięciu ciasta wykładamy na stolnicę, lekko podsypujemy mąką, zagniatamy kilka razy i wałkujemy. Wycinamy z ciasta kwadraty o grubości 4-5 mm i zawijamy w nie kawałki parówek.
3. Po zawinięciu układamy je na blaszkę posypaną mąką. Pieczemy ok. 20 min. w 200 stopniach. Powinny się lekko zrumienić. Podawać z ketchupem lub z sosem czosnkowym.
Źródło:http://pokochajgotowanie.blogspot.com/2011/07/parowki-w-ciescie-drozdzowym.html