Wykonanie
Składniki:- 30 dag
mąki pszennej- 2 dag
drożdży- 1/2 łyżeczki
soli- 4 łyżki
oleju- 2/3 szklanki ciepłej
wody- 8-10
parówekSposób przygotowania:1. Do
mąki dodajemy
drożdże rozpuszczone w ciepłej wodzie, następnie
sól i
olej. Wszystko dokładnie wyrabiamy i odkładamy na ok. 1/2 godziny do wyrośnięcia ciasta.2. Po wyrośnięciu ciasta wykładamy na stolnicę, lekko podsypujemy
mąką, zagniatamy kilka
razy i wałkujemy. Wycinamy z ciasta kwadraty o grubości 4-5 mm i zawijamy w nie kawałki
parówek.3. Po zawinięciu układamy je na blaszkę posypaną
mąką. Pieczemy ok. 20 min. w 200 stopniach. Powinny się lekko zrumienić. Podawać z
ketchupem lub z
sosem czosnkowym.