Wykonanie

Spaghetti Carbonara to danie stanowiące kwintesencję Włoch, pełne aromatów i posiadające kilka tekstur. Kremowa konsystencja sosu, chropowatość
parmezanu i chrupkość
boczku z dymnym posmakiem wzajemnie się uzupełniają i tworzą spójną całość. Sama Carbonara pochodzi z Neapolu, a nazwa pochodzi ponoć od
czarnego pieprzu, bez którego Carbonara nie istnieje.Sekretem udanej Carbonary jest jednak nie dobór składników, a refleks kucharza, by nie ściąć sosu z dodatkiem surowego
jajka, bo wówczas zamiast pysznego dania zaserwuje
makaron z jajecznicą.Nie ukrywam, że spaghetti Carbonara jest moim ulubionym spaghetti. To dzisiejsze jest podwójnie czarne, bo i z dodatkiem obowiązkowego
czarnego pieprzu i z czarnym
makaronem.Składniki na 2 porcje:

250 g spaghetti100 ml
wytrawnego białego wina100 ml
śmietany kremówki1
jajko100 przerośnietęgo
boczku30-40 g np. Parmigiano reggiano1 łyżka
olejusól,
pieprznatka pietruszkiWykonanie: w dużym garnku nastawić wystarczającą ilość
wody do ugotowania
makaronu. Na patelni rozgrzać łyżkę
oleju i podsmażyć pokrojony w małą kostkę
boczekposolić
wodę i ugotować
makaron według wskazań na opakowaniu. Z patelni zdjąć
boczek, wlać
wino i na silnym ogniu zredykować je o połowę w miseczce wymieszać
śmietankę z
jajkiem i wmieszać połowę
startego sera.
Makaron odcedzić i gorący wyłożyć na patelnię ze zredukowanym
winem. Wlać
śmietankę z
jajkiem, dodać połowę
boczku - zdecydowanie i szybko całość wymieszaćwyłożyć najlepiej na podgrzane talerze. Przyozdobić resztą
boczku i
sera. Oprószyć
czarnym pieprzem i
natką zielonej
pietruszkiŻYCZĘ SMACZNEGO!