Wykonanie
Chrupiące... Smaczne... Błyskawiczne w przygotowaniu... Warto ugotować większą ilość
kaszy na obiad, by następnego przygotować placki...Możecie je podać z
jogurtem, z
sosem tzatziki - to wersje na zimno; z
sosem grzybowym,
pomidorowym - to na ciepło...
Kasza podana w ten trochę niekonwencjoalny sposób przekonała nawet mojego
męża, który za
kaszami oficjalnie nie przepada... A wszyscy wiemy, że
kasze są zdrowe, prawda? Gryczana zawiera dużo
białka, węglowodanów i składników mineralnych (witaminy B1, PP, wapń, żelazo, fosfor, potas i magnez). Ponadto jest bezglutenowa :)

Składniki:100 g suchej
kaszy gryczanej1
jajko5 łyżek tartego
sera (u mnie:
cheddar)
natka pietruszkisólpieprzolej do smażenia

Sposób przygotowania:
Kaszę ugotuj wesług przepisu na opakowaniu. Odsącz i ostudź. Dodaj do
kaszy jajko,
ser, posiekaną
natkę pietruszki oraz
przyprawy. Wymieszaj.Na patelni rozgrzej
olej i smaż partiami placki - tak 3-4 jednocześnie. Nakładaj placki łyżką. Smaż z dwóch stron na rumiano.