ßßß Cookit - przepis na Placki z kaszy gryczanej

Placki z kaszy gryczanej

nazwa

Wykonanie

Chrupiące... Smaczne... Błyskawiczne w przygotowaniu... Warto ugotować większą ilość kaszy na obiad, by następnego przygotować placki...
Możecie je podać z jogurtem, z sosem tzatziki - to wersje na zimno; z sosem grzybowym, pomidorowym - to na ciepło...
Kasza podana w ten trochę niekonwencjoalny sposób przekonała nawet mojego męża, który za kaszami oficjalnie nie przepada... A wszyscy wiemy, że kasze są zdrowe, prawda? Gryczana zawiera dużo białka, węglowodanów i składników mineralnych (witaminy B1, PP, wapń, żelazo, fosfor, potas i magnez). Ponadto jest bezglutenowa :)
Składniki:
100 g suchej kaszy gryczanej
1 jajko
5 łyżek tartego sera (u mnie: cheddar)
natka pietruszki
sól
pieprz
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Kaszę ugotuj wesług przepisu na opakowaniu. Odsącz i ostudź. Dodaj do kaszy jajko, ser, posiekaną natkę pietruszki oraz przyprawy. Wymieszaj.
Na patelni rozgrzej olej i smaż partiami placki - tak 3-4 jednocześnie. Nakładaj placki łyżką. Smaż z dwóch stron na rumiano.
Źródło:http://www.pilkawkuchni.pl/2015/02/placki-z-kaszy-gryczanej.html