ßßß Cookit - przepis na Matjas na postny obiad

Matjas na postny obiad

nazwa

Wykonanie

Matjas to prawdziwy rarytas dla smakoszy śledzi. Nie jest to zwykły śledź, dlatego też smakuje nadzwyczajnie. To młody śledź, który nie uzyskał jeszcze dojrzałości płciowej i nie może mieć więcej niż 1 rok życia. Sama nazwa w dosłownym tłumaczeniu znaczy tyle co "śledź dziewica". Musi zostać złowiony i oprawiony przez holenderską flotę rybacką, bo matjas to produkt i nazwa chroniona prawem handlowym oraz koncesją. Także jak prawdziwy matjas to tylko z Holandii. Ten autentyczny nie jest traktowany, ani olejem, ani octem. Ma niezwykle delikatne, subtelne w smaku i rozpływające się w ustach mięsko w kolorze różowo-srebrzystym. Orginalne matjasy sprzedawane są jako podwójny filet z charakterystycznym ogonkiem. Nie należą niestety do najtańszych. Holendrzy jedzą je trzymając za ogonek odgryzając po kawałku i maczając po każdym kęsie w pokrojonej w kostkę cebuli.
A oto moja obiadowa propozycja z matjasem w roli głównej. Podałam śledzia- matjasa z puree ziemniaczanym i musem jabłkowym. Obiad prosty, expresowy i niezwykle smakowity. Jedyne co musisz zrobić to w trakcie gotowania ziemniaków przygotować puree z jabłek, bo sam śledź nie wymaga już żadnych zabiegów kulinarnych - jest gotowy do konsumpcji.
Składniki:
Matjas po 2-3 sztuki na osobę
puree z ziemniaków
cebula czerwona lub biała
4 jabłka
100 ml soku z jabłek lub woda + cukier
dowolna zielenina np. koperek
Przygotowanie puree z jabłek:
jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój na drobne kawałki. Zalej sokiem jabłkowym i gotuj około 15 minut, aż zaczną się rozpadać. Następnie zblenduj, by powstał mus jabłkowy
ugotuj ziemniaki i ubij je z dodatkiem mleka i wiórkami masła
cebulę pokrój dowolnie, a przed podaniem ugnieć ją z odrobiną soli i odstaw przynajmniej na kilka minut, by zmiękła
podawaj matjasa z puree ziemniaczanym i jabłkowym, oraz dowolnie pokrojoną cebulą
ŻYCZĘ SMACZNEGO!
Źródło:http://frosch.blogspot.com/2015/02/matjas-na-obiad.html