Wykonanie
Matjas to prawdziwy rarytas dla smakoszy
śledzi. Nie jest to zwykły
śledź, dlatego też smakuje nadzwyczajnie. To
młody śledź, który nie uzyskał jeszcze dojrzałości płciowej i nie może
mieć więcej niż 1 rok życia. Sama nazwa w dosłownym tłumaczeniu znaczy tyle co "
śledź dziewica". Musi zostać złowiony i oprawiony przez holenderską flotę rybacką, bo
matjas to produkt i nazwa chroniona prawem handlowym oraz koncesją. Także jak prawdziwy
matjas to tylko z Holandii. Ten autentyczny nie jest traktowany, ani
olejem, ani
octem. Ma niezwykle delikatne, subtelne w smaku i rozpływające się w ustach
mięsko w kolorze różowo-srebrzystym. Orginalne
matjasy sprzedawane są jako podwójny filet z charakterystycznym ogonkiem. Nie należą niestety do najtańszych. Holendrzy jedzą je trzymając za ogonek odgryzając po kawałku i maczając po każdym kęsie w pokrojonej w kostkę
cebuli.A oto moja obiadowa propozycja z
matjasem w roli głównej. Podałam
śledzia-
matjasa z puree ziemniaczanym i
musem jabłkowym. Obiad prosty, expresowy i niezwykle smakowity. Jedyne co musisz zrobić to w trakcie gotowania
ziemniaków przygotować puree z
jabłek, bo sam
śledź nie wymaga już żadnych zabiegów kulinarnych - jest gotowy do konsumpcji.Składniki:
Matjas po 2-3 sztuki na osobępuree z
ziemniakówcebula czerwona lub biała4
jabłka100 ml soku z
jabłek lub
woda +
cukierdowolna
zielenina np.
koperekPrzygotowanie puree z
jabłek:
jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój na drobne kawałki. Zalej
sokiem jabłkowym i gotuj około 15 minut, aż zaczną się rozpadać. Następnie zblenduj, by powstał
mus jabłkowyugotuj
ziemniaki i ubij je z dodatkiem
mleka i wiórkami
masłacebulę pokrój dowolnie, a przed podaniem ugnieć ją z odrobiną
soli i odstaw przynajmniej na kilka minut, by zmiękłapodawaj
matjasa z puree ziemniaczanym i
jabłkowym, oraz dowolnie pokrojoną
cebuląŻYCZĘ SMACZNEGO!