Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 9(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
masło 150 gramów
cebula 1 kilogramówlistki tymianklu 2 łyżek stołowych
sól 4 łyżek deserowych
woda 0,75 szklanek
wino białe wytrawne 0,75 szklanek
cukier 4 łyżek deserowych
ziemniaki 500 gramów
jabłka 1 kilogramówWykonanie:Oczyszczoną
cebulę pokroić w piórka i włożyć na roztopione w rondlu 6 łyżek
masła, dodać
tymianek i wsypać 2 łyżeczki
soli. Smażyć na małym ogniu 10 minut, aż
cebula się zeszkli.
Potem zwiększyć ogień i smażyć jeszcze 8 minut, aż
cebula zacznie się rumienić. Zdjąć z ognia, dodać pozostałe
masło,
wodę,
wino oraz
cukier. Wymieszać i zagotować. Ostudzone wymieszać z oczyszczonymi
ziemniakami pokrojonymi w plasterki o grubości 5 mm oraz
winnymi jabłkami pokrojonymi w cząstki o grubości plasterków
ziemniaków i resztą
soli. Mieszaniną napełnić żaroodporną formę wysmarowana
masłem, wyrównać powierzchnię. Przykryć pergaminem, a
potem folia aluminiową. Piec ok. 55 minut, aż
ziemniaki będą miękkie.
Potem odkryć zapiekankę i piec jeszcze 20 minut, aby wierzch się ładnie przyrumienił. wyjąc z piekarnika i odstawić na 15 minut, a
potem pokroić na porcje i podawać.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Jarzyny i Pasztety weg.Kuchnia PolskaZapiekanki i PizzeKomentarze:Autor:
kubaData: 2010-11-29pychotkaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: