ßßß Cookit - przepis na Zapiekanka z jabłek ziemniaków i cebuli

Zapiekanka z jabłek ziemniaków i cebuli

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 9
(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
masło 150 gramów
cebula 1 kilogramów
listki tymianklu 2 łyżek stołowych
sól 4 łyżek deserowych
woda 0,75 szklanek
wino białe wytrawne 0,75 szklanek
cukier 4 łyżek deserowych
ziemniaki 500 gramów
jabłka 1 kilogramów
Wykonanie:
Oczyszczoną cebulę pokroić w piórka i włożyć na roztopione w rondlu 6 łyżek masła, dodać tymianek i wsypać 2 łyżeczki soli. Smażyć na małym ogniu 10 minut, aż cebula się zeszkli. Potem zwiększyć ogień i smażyć jeszcze 8 minut, aż cebula zacznie się rumienić. Zdjąć z ognia, dodać pozostałe masło, wodę, wino oraz cukier. Wymieszać i zagotować. Ostudzone wymieszać z oczyszczonymi ziemniakami pokrojonymi w plasterki o grubości 5 mm oraz winnymi jabłkami pokrojonymi w cząstki o grubości plasterków ziemniaków i resztą soli. Mieszaniną napełnić żaroodporną formę wysmarowana masłem, wyrównać powierzchnię. Przykryć pergaminem, a potem folia aluminiową. Piec ok. 55 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Potem odkryć zapiekankę i piec jeszcze 20 minut, aby wierzch się ładnie przyrumienił. wyjąc z piekarnika i odstawić na 15 minut, a potem pokroić na porcje i podawać.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Jarzyny i Pasztety weg.
Kuchnia Polska
Zapiekanki i Pizze
Komentarze:
Autor: kuba
Data: 2010-11-29
pychotka
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/11383/Zapiekanka-z-jablek-ziemniakow-i-cebuli