ßßß Cookit - przepis na Selerowe gratin z czerwonymi buraczkami - zimowa zapiekanka

Selerowe gratin z czerwonymi buraczkami - zimowa zapiekanka

nazwa

Wykonanie

Inspirowamny kuchnia francuską - prawdziwy przysmak, z prostych, wręcz banalnych składników. Świetny jako samodzielne danie, może również stanowić przystawkę lub świetną przekąskę. Klasyk kuchni francuskiej gratin - proste, sycące danie. Zapiekanka z buraka i selera zatopiona w aromatycznym sosie beszamelowym z dodatkiem pora i lekką chrupiącą skorupką z przypieczonego sera. Dwa wspaniałe zimowe warzywa w roli głównej stanowią naprawdę pyszne danie nie tylko dla wegetarian. Zapraszam do przepisu.
Składniki na 4 porcje:
2 małe lub 1 duży seler
500 g ugotowanych buraków
1/2 pora
1 ząbek czosnku
80 g twardego sera np.Gruyere
50 g masła
1 łyżka mąki
250 ml mleka
2 łyżeczki chrzanu ze słoiczka
gałka muszkatałowa
sól, pieprz
Wykonanie:
selera umyć, obrać, przekroić na pół i pokroić w 0,5 cm plastry. Wrzucić do gotujacej wody i obgotować 4 - 5 minut. Buraczki pokroić w 0,5 cm plastry. Pora wypłukać i pokroić w cienkie krążki. Jedną łyżkę odłożyć na bok. Czosnek drobno posiekać. Ser zetrzeć na tarce
przygotować dużą formę do zapiekania ( ca.30x20 cm), posmarować tłuszczem. Układać naprzemiennie krążki selera i buraków. Solidnie posolić i oprószyć pieprzem. Włączyć piekarnik i ustawić na 200`C na patelni rozpuścić połowę masła - 25 g i podusić na nim pora 3-4 minuty. Dodać czosnek
resztę masła - 25g rozpuścić w rondelku na małym ogniu, dodać mąkę, wymieszać i podsmażyć 1 minutę. Powoli dolewać mleko cały czas mieszając trzepaczką balonową. Zagotować. Dodać por, chrzan, 2/3 sera, gałkę muszkatałową, sól i pieprz
zalać sosem beszamelowym przygotowane warzywa, posypać resztą sera i zapiekać w nagrzanym piekarniku 25 minut. Posypać górę odłożonym porem i serwowć gorące
ŻYCZĘ SMACZNEGO!
1 porcja to 320 kcal, 21 g węglowodanów ,13 g białka, 20 g tłuszczu
źródło: Meine Familie&Ich Heft 13/2014
Źródło:http://frosch.blogspot.com/2015/01/selerowe-gratin-z-czerwonymi-buraczkami.html