Wykonanie

Inspirowamny kuchnia francuską - prawdziwy przysmak, z prostych, wręcz
banalnych składników. Świetny jako samodzielne danie, może również stanowić przystawkę lub świetną przekąskę. Klasyk kuchni francuskiej gratin - proste, sycące danie. Zapiekanka z
buraka i
selera zatopiona w aromatycznym
sosie beszamelowym z dodatkiem
pora i lekką chrupiącą skorupką z przypieczonego
sera. Dwa wspaniałe zimowe warzywa w roli głównej stanowią naprawdę pyszne danie nie tylko dla wegetarian. Zapraszam do przepisu.

Składniki na 4 porcje:2 małe lub 1 duży
seler500 g ugotowanych
buraków1/2
pora1 ząbek
czosnku80 g
twardego sera np.Gruyere50 g
masła1 łyżka
mąki250 ml
mleka2 łyżeczki
chrzanu ze słoiczkagałka muszkatałowa
sól,
pieprzWykonanie:
selera umyć, obrać, przekroić na pół i pokroić w 0,5 cm plastry. Wrzucić do gotujacej
wody i obgotować 4 - 5 minut.
Buraczki pokroić w 0,5 cm plastry.
Pora wypłukać i pokroić w cienkie krążki. Jedną łyżkę odłożyć na bok.
Czosnek drobno posiekać.
Ser zetrzeć na tarceprzygotować dużą formę do zapiekania ( ca.30x20 cm), posmarować tłuszczem. Układać naprzemiennie krążki
selera i
buraków. Solidnie posolić i oprószyć
pieprzem. Włączyć piekarnik i ustawić na 200`C na patelni rozpuścić połowę
masła - 25 g i podusić na nim
pora 3-4 minuty. Dodać
czosnekresztę
masła - 25g rozpuścić w rondelku na małym ogniu, dodać
mąkę, wymieszać i podsmażyć 1 minutę. Powoli dolewać
mleko cały czas mieszając trzepaczką balonową. Zagotować. Dodać
por,
chrzan, 2/3
sera,
gałkę muszkatałową,
sól i
pieprzzalać
sosem beszamelowym przygotowane warzywa, posypać resztą
sera i zapiekać w nagrzanym piekarniku 25 minut. Posypać górę odłożonym
porem i serwowć gorąceŻYCZĘ SMACZNEGO!1 porcja to 320 kcal, 21 g węglowodanów ,13 g
białka, 20 g tłuszczuźródło: Meine Familie&Ich Heft 13/2014