Wykonanie
Bardzo, naprawdę bardzo lubię przygotowywać tego typu dodatki. Często jest to zupełny przypadek i wynik tego, co akurat znajdę w lodówce. Duszone
buraczki w ogóle należą do moich top, często wymyślam nowy sposób na to pyszne warzywo. Spróbujcie takich, z
porem,
masłem i
czosnkiem, duszonych w
soku pomarańczowym - mają bardzo ciekawy smak.
Składniki :3 niewielkie ugotowane
buraczki1
por (jasna część)2 ząbki
czosnku1,5 łyżki
masła0,5 szklanki świeżo wyciśniętego soku z
pomarańczysól,
pieprz do smakuewentualnie
cukier do smakuPrzygotowanie :
Pora kroję w cienkie plasterki,
buraczki ścieram na grubej tarce. Rozgrzewam
masło na patelni, wrzucam
pora, lekko
solę i pod pokrywką smażę 3-4 minuty, do zeszklenia. Dodaję przeciśnięty przez praskę
czosnek i chwilę smażę razem. Dolewam sok z
pomarańczy i dokładam
buraczki, duszę pod przykryciem 5 minut, po czym odkrywam patelnię i duszę, aż sok wyparuje. Doprawiam do smaku. Podaję na gorąco.Przepis autorski.